ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Полша удари домакина на Евро 2024 Германия с 1:0 в приятелска среща на Националния стадион във Варшава. Якуб Кивиор (31) вкара единствения гол, а вратарят Войчех Шчесни отчая гостите с феноменални намеси и те отново разочароваха феновете си.

Преди първия съдийски сигнал легендата Якуб Блашчиковски беше награден със специален плакет, след като прекратява кариерата си в националния отбор, записвайки 109-и мач с екипа на "Дружина полска".

Срещата стартира с опит за натиск на гостите, които не успяха да застрашат вратата на Войчех Шчесни. Постепенно поляците поизравниха играта, а атаките на двата тима ставаха все по-остри на двата отбора.

В 16-ата минута Якуб Блашчиковски беше изпратен със специален шпалир от играчите на двата отбора и с бурни аплодисменти от тирбуните в последния му мач, след като бе заменен от Михал Скораш. Бившият футболист на Борусия (Дортмунд) се разплака покрай страничната линия в прегръдките на своето семейство.

Шчесни направи две спасявания след удари на Кило Керер и Кай Хавертц, а в 29-ата минута след центриране от корнер се стигна до разбъркване в пеналтерията, където Малик Тиау опита да стреля, но бе блокиран. Буквално от аутлинията Емре Джан върна топката в малкия пеналт, където се получи рикошет в Томаш Кенджора, кълбото се разходи пред голлинията, а накрая Ян Беднарек изчисти. Две минути след това Полша откри резултата с първия си удар изобщо в мача. Себастиан Шимански центрира от корнер, а на границата на вратарското поле Керер не пазеше добре Якуб Кивиор, който с глава прати топката в горния десен ъгъл на Тер Щеген за 1:0. Това бе първо попадение за защитника на Арсенал с националната фланелка.

Германия можеше бързо да изравни три минути след това. Джамал Мусиала игра с глава пред наказателното поле и намери Хавертц отдясно в него. Нападателят на Челси пое топката и след това стреля, но Шчесни блокира отлично. Самият страж пък бе настъпен лошо от Хавертц и съдията отсъди нарушение в атака. До почивката германците продължиха да атакуват, но безрезултатно.

WINBET – Ранно изплащане, Бонус Колонка и още много изненади в Спорт! (18+)

След почивката в 48-ата минута Германия имаше два отлични шанса да изравни резултата. Хавертц получи хубав дълъг пас отляво в наказателното поле, задържа добре топката и я предостави на появилия се на почивката Робин Госенс, който стреля моментално, но Шчесни изби. Атаката обаче продължи и секунди по-късно Мусиала намери своя сътборник в Байерн Йошуа Кимих, а капитанът нанесе страхотен изстрел с левия крак пред дъгата на наказателното поле, но топката се отби от напречната греда. Гостите продължиха да натискат и в 56-ата минута отново Кимих нанесе мощен изстрел от далечно разстояние, но този път топката премина малко над напречната греда. Минута по-късно главният съдия отсъди дузпа в полза на Германия. В ситуацията Антонио Рюдигер игра с глава след центриране от корнер, а топката се удари в гърба на Ян Беднарек, което излъга рефера. Впоследствие обаче наказателният удар закономерно беше отменен след проверка със системата ВАР.

В 65-ата минута немците имаха нова добра възможност за гол. Флориан Виртц получи в наказателното поле и комбинира с Хавертц, който смени рязко посоката и стреля опасно по тревата с левия крак, но Шчесни се намеси решително и спаси. Пет минути след това германците изпълниха корнер, топката беше изчистена, но попадна на крака на Госенс, който от над 20 метра отправи точен удар и Шчесни улови. В 78-ата минута отново брилянтна намеса на Шчесни спаси Полша. Кимих центрира от свободен удар към втора греда, където Рюдигер свали с глава за Тиау, който нанесе мощен удар с десния крак, но вратарят на Ювентус направи феноменално спасяване.

Две минути преди края на редовното време Рюдигер центрира отляво към далечната греда, където Мариус Волф засече с глава, но отново Шчесни изби точно на голлинията. Минута след това Германия изпълни корнер чрез Юлиан Брандт, който центрира на първа греда, където Леон Горецка засече с глава, но за пореден път Шчесни показа блестящ рефлекс. В добавеното време на срещата Брандт опита техничен удар към далечния ъгъл, но много разочароващо покрай вратата. 

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!