Меморандум за партньорство и съвместна програма по подготовка на юноши беше подписан днес между Министерството на спорта на Русия, Руския футболен съюз и Германския футболен съюз. Той се основава на опита и методиката, която използват немците.

"Можем да научим много от Германския футболен съюз. Ние сме големи партньори и сме благодарни за подкрепата. Ясно е, че сме конкуренти, но без конкуренция няма да бележим прогрес и успех", коментира спортният министър на Русия Виталий Мутко.

"Ежегодно влагаме близо по 2 милиарда рубли за развитието на детско-юношеския футбол. През последните години бяха изградени около 300 игрища. Бяха реновирани десет стадиона в различни градове, строим по система. И тя трябва да ни предостави готови 200 футболисти за професионалния футбол. 25 от тях ще попаднат в националния отбор", продължи той.

По думите на Мутко е необходимо да се създаде философия за руския футбол. "В момента се набират деца от училищата. Много е важно обаче те да бъдат подготвяни за националния отбор, за философията на руския футбол. За тази цел са необходими от 7 до 10 години, дори повече. Опитът на Германия ще ни помогне в това начинание. Те са създали своя философия и ние сме решени да сторим същото", заключи Виталий Мутко.