Германия засилва мерките за сигурност преди началото на Европейското първенство по футбол на 14 юни, за да предотврати потенциални заплахи от ислямисти, хулигани, агресивно настроени граждани и кибератаки.

Това заяви министърът на вътрешните работи на страната Нанси Фезер.

Германия очаква 2,7 милиона души да посетят мачовете на стадионите в цялата страна и около 12 милиона във фен зоните за гледане на открито, каза Фезер, но опасенията за сигурността се увеличиха след поредица от атаки през последните месеци.

Няма конкретни индикации за заплаха, но Германия прави всичко възможно събитието да бъде безопасно, каза Фезер, цитирана от Ройтерс.

"Никога не можете да гарантирате 100% сигурност, но ние сме добре подготвени и оставаме много бдителни", каза тя пред репортери, като добави, че ще има силно полицейско присъствие, подкрепено от служители от други страни и 16 000 доброволци.

На фона на поляризирана политическа обстановка, в която имаше няколко атаки срещу политици, 25-годишен с нож рани тежко шестима души на десен митинг в Манхайм в петък. Полицай почина от раните си, а нападателят е прострелян.

Фезер каза, че турнирът е възможност за хората да се обединят пред заплахите от руската агресия и екстремизма в страната.

"Искаме да покажем, че спортът означава уважение и сплотеност", каза Фезер.