Вратарят на Германия и на Хановер Роберт Енке е загинал при инцидент, съобщава местната полиция. "Смъртоносна катастрофа се случи днес на влаков прелез", се казва в официалното съобщение, цитирано от "Билд".  "Роберт Енке почина днес при нещастен случай", съобщи по-късно говорителят на полицейското управление в Нидерзаксен за смъртта на вратаря. 

Личният агент на играча Йорг Неблунг потвърди по-късно първоначалните информации относно причината за смърта на Енке. "Това беше самоубийство", каза Неблунг. Вратарят по всяка вероятност се е хвърлил под влака на прелезе до селцето Айлвезе в близост до Хановер. 

http://www.bild.de/BILD/sport/fussball/bundesliga/vereine/hannover/2009/11/10/hannover-praesident/enke-unfallort-13978283__MBQF-1257883762,templateId=renderScaled,property=Bild,width=227.jpgПрезидентът на клубния му тим Хановер - Мартин Кинд споделя в интервю за немските медии, че Енке имал сериозни психически проблеми. Преди две години Енке губи една от двете си дъщери, като след това напуска съпругата си. "Обадиха ми се от полицията и потвърдиха, че Роберт Енке е мъртъв. Разбрах за нещастния инцидент около 19:35 часа", сподели пред "Билд" Мартин Кинд. 
 
В съобщение, публикувано на официалния сайт на Германската футболна федерация, се казва: „Националният тим на Германия научи за смъртта на Роберт Енке с истински ужас. Селекционерът Йоаким Льов и мениджърът Оливер Бирхоф ще информират останалите играчи от националния тим тази вечер в Бон”

http://www.spiegel.de/images/image-31471-galleryV9-dkgm.jpg„Всички сме шокирани, нямаме думи”, коментира националният селекционер Йоаким Льов. Според различни източници в Германия трагичният инцидент се е случил на гара в град Нойщад ам Рюбенберге, където Енке се е хвърлил пред преминаващ влак.

Енке е определен за най-добър вратар на германската Бундеслига за 2009. Роберт Енке започва футболната си кариера в състава на младежите на клуба от родния си град Карл Цайс Йена през сезона 1995-1996. Професионалния му дебют е на 11 ноември 1995 срещу последния му клуб, Хановер 96. Международната кариера на Енке започва през 1998-1999, когато футболистът играе в състава на Борусия Мьонхенгладбах. /БЛИЦ