Христо Йовов се държал като турски паша, после проявил наглост и поискал с 40% увеличение на заплатата си. Това разкри германският треньор  Евалд Лийнен при проваления трансфер на бившия футболист в Кьолн през 2000 година.

Немският наставник говори за тези интересни факти от живота на Йовов в обширно интервю за "11 Freunde".

Лийнен говори за успешните и неуспешни трансфери на футболисти. За вторите германецът се сеща за Христо и казва следното:

"През 2000 година в Кьолн се интересувахме от българина Христо Йовов, който преди това бе играл в Мюнхен 1860. Той бе супер футболист, но при срещата с него преживях много неща, след които трябваше да кажа: Далеч от него!".

Пътувахме до София, където баща му и брат му ни взеха и ни закараха на 150 километра разстояние в родното им село (б.р. - има предвид град Своге). Там футболистът първо ни накара да го чакаме, след това слезе по стълбите по пижама и се разпореждаше със своите хора като паша.

Това беше нечовешко, но времето ни притискаше и въпреки това го привлякохме. В предсезонната подготовка той игра страхотно, но стана ясно, че още дори не е подписал договора си.

Един ден преди официалното представяне на отбора той дойде в кабинета ми и поиска 40% увеличение на заплатата. Тогава му взех ключовете за колата, която получи от клуба и го изпратих при мениджъра. Там договорът му бе скъсан. Така като млад треньор научих, че не са важни само футболните качества!"