Девет дни преди началото на Евро 2012 в Полша и Украйна от 8 юни до 1 юли всеки един от националите на Германия получи късметлийска гривна, която би трябвало да му даде допълнителна сила.

На малка церемония селекционерът Йоахим Льов и мениджърът на Бундестима Оливер Бирхов връчиха на всеки от 23-мата немски национали тибетски гривни „Шамбала” (б.р. в превод: светлина на любовта).

Гривните „Шамбала” са древно тибетско украшение, носено от будистките монаси в манастирите на Азия, което ползват при медитация за достигане на върховна хармония. Смята се, че тези гривни, които са сложна плетка със скъпоценни камъни, влияят върху вътрешната енергия на човек.

Въпросните гривни са били изработени специално за националния отбор на Германия. На всяка една от гривните са гравирани инициалите на съответния играч, който ще я носи, както и три звезди, които символизират трите европейски титли на Бундестима.

„Това е една много красива идея. Може да се възприеме така, че например гривната символизира силата, която ние сами си намираме”, заяви капитанът на Германия Филип Лам.

„Гривните показват, че ние работим заедно от седмици насам. Всеки е готов да помогне на другия. Заедно работим за една голяма цел, която можем да постигнем”, коментира пък мениджърът на Бундестима Оливер Бирхов.