Съдийската комисия към Германския футболен съюз (ГФС) призна ужасната грешка на рефера Михаел Вайнер по време на мача между Херта и Нюрнберг от 19-ия кръг на Бундеслигата. 44-годишният рефер предизвика редица критики коментари с решението си в последните минути от мача, спечелен в крайна сметка от Нюрнберг с 3:1 в Берлин.

В 88-ата минута на двубоя при резултат 1:2 Вайнер първоначално отсъди дузпа за Херта и червен картон за чеха Ондрей Петрак, който игра с ръка на голлинията след удар на Рони. Напълно правилно решение в този момент. Няколко секунди по-късно обаче след консултация с асистента си Вайнер напълно промени решението си и отсъди засада на колумбийския голмайстор на домакините Адриан Рамос, който всъщност е в пасивна засада при удара на Рони и по никакъв начин не влияе на играта, нито на вратаря Рафаел Шефер. Решението се оказа ключово в срещата, тъй като Херта можеше да изравни, а след отмяната на дузпата и червения картон допусна дори още един гол и загуби мача с 1:3. Според асистента Норберт Грудзински при своето движение Рамос е попречил на вратаря Шефер.

„Вайнер е отсъдил грешно. Решението му не е правилно. Няма никаква борба за топката”, гласи официалното изявление на съдийската комисия на сайта на ГФС.

От миналото лято правилото за засада гласи, че футболист минава от пасивна в активна засада само при положение, че се бори за топката, която във въпросния случай от мача в Берлин дори не е насочена към Адриан Рамос, заради който се отсъжда засада.

Въпреки признанието от ГФС ръководството на Херта няма да се оплаква от решението на съдията, за който най-вероятно няма да има наказание.