Гибралтар. Вероятно много хора, жителите на тази страна, са си мечтали един ден да видят своя национален отбор сред големите европейски футболни сили. И това вече е факт. В петък дори тимът гостува на световния шампион Германия в среща от груповата фаза на квалификациите за Евро 2016. От месец май тази година страната е член на УЕФА, което предостави възможността на представителния състав да вземе участие в пресявките за шампионата във Франция.

Ето няколко интересни факта:
- Гибралтар е най-малкото футболно джудже. Страната има едва 29 хиляди жители. Дори Сан Марино (32000), Лихтенщайн (37000, Фарьорски острови (49000), Андора (76000) и Исландия (325000) са по-голямо население.

- От 29 хиляди души 3000 играят огранизирано футбол. В Гибралтар има 22 клуба.

- Първата официална международна футболна среща се е състояла на 19 ноември 2013 година срещу Словакия (0:0). Федерацията обаче е една от най-старите в света - създадена е през 1895 година. Въпреки че Гибралтар е вече член на УЕФА, ФИФА все още не е признала страната.

- Най-изразителната победа на отбора е с 19:0 срещу Сарк, постигната на 29 юни 2003 година. Балансът на неофициалните срещи е 54 мача, 28 победи, 3 равенства, 73 загубни, г.р.: 134:70.

- Гибралтар разполага с петима футболисти от местния Манчестър 62, които ще играят срещу Германия.

- Най-сериозното име в тима в момента е Скот Висман. Защитникът играе в Престън Норт Енд, втори в класирането на трета английска дивизия. Джей Гослинг и Адам Пристли също се състезават в Англия, но съответно в пето и осмо ниво по вертикалата. Дейвид Артел пък облича екипа на уелския първодивизионен Бала Таун. Най-сериозно е присъствието на играчи на рекордьора по титли на страната Линкълн - 9 състезатели.

- Най-голямото име в историята на националния отбор е Дани Хигинботъм. Той е юноша на Манчестър Юнайтед, където и роден, като има и 4 мача за първия тим. Тази година обаче Хигинботъм сложи край на кариерата си. В нея има близо 400 мача на професионално ниво, като е защитавал още цветовете на Дарби Каунди, Саутхемптън, Сток Сити, Съндърланд, Нотингам Форест и др.

- Само трима изкарват прехраната си с футбол. Останалите са или полицаи, или преподаватели. Вратарят Йордан Перес пък е пожарникар.

- Тъй като стадион "Виктория" не отговаря на изискванията на УЕФА, отборът ще домакинства в португалския град Фаро.