Габралтар за първи в път в историята си беше изтеглен в жребий за европейски футболен турнир. Това стана само два месеца, след като местната футболна федерация получи временно членство от УЕФА.
 
Малката британска колония беше изтеглена срещу Англия, Армения и Ейре в квалификациите за Евро 2014 при юношите до 17 години. Във възрастовата група до 19 г. Гибралтар е в група с Хърватия, Чехия и Кипър.
 
През октомври изпълкомът на УЕФА се съгласи да даде статут на временен член на Гибралтар въпреки противопоставянето на Испания. Испанците и Гибралтар умишлено бяха разделени от жребия в отделни групи.
 
На конгреса си в Лондон през май 2013 г. УЕФА трябва да реши дали ще направи свой 54-и член от британската колония, която е с население 28 000 жители.
 
Случаят на Гибралтар беше форсиран след решение на Спортния арбитражен съд, който нареди на УЕФА да разгледа ситуацията с членството на федерацията.
 
Испания все още претендира за суверенитет на Гибралтар, въпреки че територията е дадена на британците с Договора от Утрехт от 1713 г.
 
Всички испански спортни асоциации се придържат към държавно нареждане да блокират всяко желание за членстно в международна федерация от страна на гибралтарска организация.