Шефовете на европейския футбол обмислят да забранят трансферите на играчи между най-големите грандове на Стария континент. Целта е да се изравнят силите и да няма притискане от страна на по-богатите клубове. Подобно решение ще накара грандовете да погледнат към други възможности за трансфери, а това може да облагодетелства по-малките тимове, включително и българските отбори.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Интересното е, че предложението за това е направено от президента на Ювентус Андреа Аниели, който е начело и на Европейската клубна асоциация. Според плановете промяната трябва да бъде извършена през лятото на 2024 г., когато се очаква да влезе в сила новият формат на Шампионската лига.

„Това може да ни даде нови възможности. Може да се стигне до дублиране на трансферната система, като за клубовете, класирали се за евротурнирите, ще важат специфични правила. Ако това се случи, те няма да имат право да правят трансфери помежду си. Това ще подобри солидарността между всички и със сигурност ще намали разходите за купуване на играчи. Минимизирането на харчовете е едно от най-големите предизвикателства пред клубовете“, коментира Аниели.

Предложението на боса на Ювентус обаче може да срещне сериозен проблем, тъй като противоречи на европейското законодателство, подкрепящо свободното движение на работната сила. Фактът, че подобно предложение се дискутира, може да означава, че негативното влияние на кризата покрай пандемията от COVID-19 вероятно е много по-силно отколкото се предполагаше.