За 13-а поредна година втородивизионният Унион (Берлин) организира уникално по рода си коледно преживяване за своите фенове. 28 500 души се събраха на разпродадения стадион на тима „Старото лесничейство“ (сега „Ан дер алтен фьорстерай“) в деня преди Бъдни вечер, за да пеят заедно класически коледни песни. Всеки от посетителите на събитието получава свещ и книга с текстове на песните и всички създават уникална атмосфера.

Традицията започва от 2003 г., когато инициаторът Торстен Айзенбайзер решава да организира коледното събиране с цел да донесе поне малко радостни емоции на привържениците на отбора. На първата година се събират едва 89 участници, но постепенно посещаемостта се увеличава с всяка година, за да достигне до рекорда през тази. Събитието е толкова популярно, че вече го посещават и фенове на други отбори, както и хора от цяла Германия и Европа, които стават част от най-големия коледен хор.

Сред гостите в Берлин бе и българският треньор Георги Василев заедно със своето семейство, пише sport-vt.com. И до днес Гочето се радва на огромно уважение сред феновете на немския клуб. Визитата му не остана незабелязана за немските медии, като „Берлинер Куриер" му посвети специален материал:

„Той винаги има един готов куфар за Берлин. В последите осем дни това дори не е само пословица. Георги Василев, извел Унион (Берлин) до Втора Бундеслига и евротурнирите, беше за празниците със своето семейство на визита. За своята Олга и тяхната дъщеря София (7 г.) Генералът получи обиколка на столицата. Логично, в програмата имаше и посещение на „Старото Лесничейство”. Със страхопочитание 69-годишният треньор стъпи на свещената трева. Няма и сравнение с 2006 г., когато той бе за последно беше на работа в Унион", пише немското издание.

„Това е просто гигантско. Унион може да бъде горд с това. Тук бих искал да съм работил при такива условия”, заяви дипломираният историк.

Още повече привлякоха очите му коледните песни. 28 500 души придадоха златен блясък на стадиона. Впечатлена бе и малката София. Жалко, че най-малкият член на семейството – двегодишната Гергана, не можа да се присъедини към тях. „Това щеше да е прекалено сложно”, заяви обикновено сдържаният треньор с внезапно нежна нотка в гласа.

Бившият национален треньор на България не може да се оплаче от скука. За това се грижат неговите дъщери. „Ставам всяка сутрин рано, правя закуска и ги водя в училище и детската градина. Държат ме за ръцете”, засмива се Василев.

"Единственото, което му липсва в момента, е футболът. „През лятото спрях при Етър (Велико Търново). Но винаги съм готов за нещо ново. Готов съм отново да работя във футбола”, казва четирикратният клубен шампион на България в края на своята визита в Берлин. Но столицата ще го види отново. Унион го покани за големия си рожден ден – юбилей на 20 януари. А желанието на шефовете на клуба е заповед за Генерала“, добавят от "Берлинер Куриер".