Историята на световния футбол познава много случаи, когато най-големите играчи са ставали жертва на грубости, получавали са тежки контузии на терена. Предлагаме ви някои от най-известните.

Замора играе със счупена ръка
Легендарният испански вратар Рикардо Замора е един от първите, който получава сериозна травма. По време на четвъртфинала за световно първенство през 1934 г. Испания играе срещу домакина Италия. “Адзурите” всячески се стремят да превземат вратата му, но той сякаш я е заключил с катинар. Тогава те пускат в действие нечистите прийоми и при един сблъсък ръката му е счупена. Но дори тогава Замора остава на поста си и до края на продълженията, след което е откаран в болница. При напускането на стадиона обективните италиански зрители го награждават с аплодисменти. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Планичка чупи ръка и получава... значка
На Мондиал-38 световният вицешампион Чехословакия среща Бразилия. Мачът се превръща в истинска корида. Славният чешки вратар Франтишек Планичка също става жертва в тази масова вакханалия. Ето как той описва този епизод: “В миг нападателят Перасио излезе сам срещу мен. Хвърлих се в краката му, но през ръката ми премина силна болка. Едва след мача в болницата констатирах, че ми е счупена ръката. Перасио дойде при мен в хотела и за това, което ми причини, ми остави значка. Тогава още не знаех, че това е последната ми международна среща.”

Либрих контузва фамозния Пушкаш
Прочутият унгарец Ференц Пушкаш уверено води своята “галопираща конница” на световното първенство през 1954 г. Във втория си мач в групата Унгария среща ФРГ. Германците, които нарочно излизат с половината си резерви, са лесно препятствие и губят с 3:8. Пушкаш става автор на един от головете, но малко по-късно Либрих го контузва тежко. Травмата се оказва сериозна и едва за финала отново с ФРГ той е в състояние да вземе участие, въпреки че не е излекуван. Бележи първия гол и макар че в края при 3:2 за ФРГ отново поразява целта, попадението е отменено поради засада.

Краля Пеле куца в Ливърпул
Краля Пеле също не избягва от тежките контузии. На Мондиал-66 е най-кошмарният мач в кариерата му - срещу Португалия в Ливърпул.
Иберийците прикрепват към него неизвестния “касапин” Мораиш, който го скъсва от ритане и малтретиране. Ритниците му правят Пеле фигурант на терена и той остава да куца до края, тъй като тогава смени не са разрешени. След мача лекарят на бразилците споделя: “На почивката Пеле ме помоли да му направя инжекция, поемайки сам цялата отговорност за бъдещето. Аз обаче отказах, защото човекът Пеле ми е по-скъп от футболиста Пеле.” А самият Пеле през сълзи казва: “Мораиш имаше за цел да ме извади от играта. В един момент ми подложи крак, а когато се спънах в него и паднах, той скочи върху мен с бутоните.”

Кракът на Соколов е счупен на три места
Един от най-големите таланти на българския футбол Георги Соколов също е обект на брутално отношение. Макар че е изключително пластичен и гъвкав, и той не успява да се предпази от нечистите действия. През пролетта на 1966 г., когато Соколов е сред кандидатите на националния отбор за Мондиал-66, на мача Марек - Левски в Дупница е подкосен жестоко от защитник на домакините. Вследствие на това кракът му е счупен на три места и почти една година той е извън строя.

Гунди съхранява малки кости след операция
Най-великият български футболист за всички времена Георги Аспарухов – Гунди (номер 1 на България за ХХ век), винаги е бил подложен на грубости, за съжаление само от страна на наши играчи. Знае се как някои са действали с карфица, убождайки го в момента, когато той скача за висока топка. Самият Гунди след мач е вдигал фланелката си, показвайки следите от тези убождания. Вследствие на “нежното” отношение той на няколко пъти се подлага на операции във Виена при известния професор Йелинек, след които съхранява малките си кости. По-късно ходи с патерици и със специални ортопедични обувки. В навечерието на Мондиал-66 получи травма, но въпреки това вкара единствения гол за България. Сценарият се повтори и четири години по-късно. По време на мача Берое - Левски в Стара Загора, станал после известен и с инцидентите, Гунди бе атакуван остро и получи тежка контузия. Така той почти невъзстановен замина за Мондиал-70, където изигра и последния си мач в националния отбор.

Панов запомни мача с Аякс
Павел Панов запомни завинаги датата 19 октомври 1977 г. На този ден Левски игра с Аякс за Купата на шампионите пред претъпкания със 70 000 зрители „Васил Левски“. При резултат 0:1, две минути преди края на първото полувреме, Панов се опита да догони излизащата в аут топка, но към нея се бе засилил и вратарят Ягер. При неизбежното стълкновение Ягер подсече опорния десен крак на Панов и той рухна на земята, а линейката моментално го транспортира в болницата. Диагнозата бе фрактура на десния крак, а Панов бе осем месеца извън терените.

Гол и комоцио за Йончев
През 1981 г. ЦСКА елиминира шампиона на Испания Реал Сосиедад, като решаващ беше единственият гол на Цецо Йончев в София. Той падна минута преди края на мача, но вместо да се зарадва от пападението, Йончев остана да лежи на земята, а скоро дойде и линейка. Оказа се, че при удара си с глава Йончев се е сблъскал със защитник на гостите. Вследствие на това получи комоцио и не игра дълго време.

Шумахер нокаутира Батистон
Полуфиналът на Мондиал-82 между Франция и ФРГ в Севиля ще остане в историята. Освен с развоя на резултата, един друг епизод прикова вниманието. През второто полувреме в игра влезе френският халф Патрик Батистон. Десетина минути по-късно той се озова сам срещу вратаря Тони Шумахер, който скочи високо с вдигнат напред крак и с всичка сила го удари с бедрото в главата, нокаутирайки го като каратист. Французинът политна встрани и падна на терена като мъртъв. Батистон бе изнесен на носилка и освен комоцио, имаше и два счупени зъба. Дълго време след това Патрик ходи с “гипсова яка”. Шумахер му се извини, а после станаха дори приятели. Но в деня след мача във френския печат Шумахер бе наречен “Севилското чудовище”.

Марадона и “инквизиторът” Гойкоечея
Феноменалният Диего Марадона често беше на мушката на бранителите. На Мондиал-82 в мача Италия - Аржентина за него се залепи Джентиле, който съвсем не подбираше средствата, за да го обезвреди и му скъса фланелката. Но най-лошото се случи по време на мача Барселона - Атлетик Билбао година по-късно.
Защитникът на гостите Андони Гойкоечея, който и преди това спираше Марадона с нарушения, му влезе брутално отзад и му счупи крака. Продължението е известно - носилка, болница, фрактура, операция и няколко месеца извън терените. А когато малко по-късно двата отбора отново се срещнаха на финала за купата, в настъпилите батални сцени Гойкоечея се опита да нокаутира Марадона с каратистки удар с крак, крещейки му: “Ще те убия!”


Травма прекрати кариерата на Ван Бастен
И “Летящия холандец” Марко ван Бастен не бе пожален от контузиите. Малко преди европейското първенство през 1988 г. той имаше травма и започна невъзстановен турнира, но после стана един от героите. Стигна се и до финала за шампионската купа на Европа между Марсилия и Милан през 1993 г. При едно стълкновение французинът Базил Боли му влезе остро и старата травма отново се обади. Това се оказа фатално, защото въпреки многократните опити Ван Бастен така и не можа да се възстанови и преждевременно прекрати кариерата си.

Роналдо беше почти отписан от футбола
Бразилската суперзвезда Роналдо бе наречен в Италия Феномена, но това не го спаси от травмите. През пролетта на 2000 г. стъпи на терена в мач на Интер срещу Лацио, но в един момент просто рухна на земята, сгърчен от болка. Мнозина почти го отписаха от големия футбол, тъй като лекарите прогнозираха мрачно бъдеще. Роналдо обаче успя да спечели най-важния си мач на живота и отново се върна на терена. С 8 гола стана голмайстор на “Мондиал-2002” с решителен принос за петата световна титла на Бразилия.
РУМЕН ПАЙТАШЕВ