ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Бразилия и Испания мечтаеха за този момент. Ние, феновете, също. Какво по-хубаво от това да видиш един срещу друг световната сила Бразилия и настоящия световен и европейски шампион! „Селесао” ще се изправи срещу „Фурия Роха” пред собствена публика във финала на турнира за Купата на Конфедерациите. Съдбата пожела в деветото издание на надпреварата домакинът да срещне тим №1 на планетата. Това е мечтан финал пред мечтани кулиси, защото мястото на срещата е легендарният стадион „Маракана” в Рио де Жанейро. Двубоят е от 01:00 часа българско време на 1 юли.

ИЗХОДНИ ПОЗИЦИИ
Бразилия: Турнирът за Купата на Конфедерациите е сред най-любимите за Бразилия. „Кариоките” спечелиха последните две издания на надпреварата и са непобедени в нея от 2005 година, когато паднаха с 0:1 от Мексико. Въпреки че през изминалите месеци изживя възходи и спадове, "селесао" се стабилизира навреме за своя фестивал на шампионите и за пети път (и трети пореден) достигна финала на турнира. Няма никакво съмнение, че пред собствена публика „кариоките” очакват нова коронация. Селекционерът Луис Фелипе Сколари може да разчита на всички играчи от състава си за мача срещу Испания. Освен това отборът имаше и един ден почивка от испанците, които трябваше да минат срещу Италия през рулетката на дузпите, за да стигнат финала. Определено това е предимство за Бразилия.

Испания: „Такъв беше жребият, не искам да чувам изказвания”, бе казал селекционерът на Испания Висенте дел Боске. И той ще има на разположение всичките си играчи въпреки умората след продълженията и дузпите срещу „скуадра адзура”. Световният шампион обаче е под напрежение, тъй като никога не е печелил титлата от Купата на Конфедерациите. Това е единственият липсващ трофей в колекцията на „Ла Фурия”. За да го спечели, Испания трябва да играе в система 4-3-3 със съпровождащия я стил „тики-така”. Точно с този стил испанците спечелиха всичко от 2008 година насам или почти всички, защото през 2009 година те си тръгнаха с празни ръце от Купата на Конфедерациите в ЮАР.

СТАТИСТИКА
Испания и Бразилия вече са се срещали на легендарния „Маракана” преди 63 години.Тогава „Селесао” разбива „Ла Роха” с категоричното 6:1 във финалната фаза на Световното първенство през 1950 година в Бразилия. Това е втората най-голяма загуба в историята на испанския футбол. Последната среща между двата тима е от преди 14 години, когато завършват 0:0 в контрола.

ИЗКАЗВАНИЯ
Луис Фелипе Сколари (селекционер на Бразилия): "Ще се изправим лице в лице срещу Испания, уважавайки качествата на съперника. Щом сме на финала, значи можем да победим. Не е случайно, че Испания постигна толкова много успехи - купите през 2008, 2010, 2012 година. Работят много добре с топката, тактически също са подготвени прекрасно. Отборът им е завършен".

Неймар (нападател на Бразилия): „Надявам се на финал срещу Испания и това със сигурност не трябва да бъде единствен. Имаме възможност да играем срещу най-добрия отбор в света. Това е актуалният световен шампион. Ние усещаме смесицата от респект и възхищение към този отбор, но ние трябва да се наложим и да запазим нашия си стил”.

Висенте дел Боске (селекционер на Испания): Предстои ни мач, който трябва да бъде спектакъл и реклама за футбола. Бразилия е петкратен световен шампион и трикратен носител на Купата на Конфедерациите. Те ще играят пред собствена публика на „Маракана”. За нас това е една мечта. В неделя всичко започва от 0:0. Тогава ще видим кой ще вземе инициативата”.

Андрес Иниеста (халф на Испания):
 „Бразилия е фаворит заради факта, че играе у дома си и че ще се радва на подкрепа от хиляди фенове. Ние обаче трябва да омаловажим този фактор. Няма по-голямо предизвикателство от това да победиш Бразилия на техния стадион“.


Бразилия - Испания
 
На 1 юли от 01:00 часа
bnt1.jpg
Рио де Жанейро, "Маракана"
Съдия: Бьорн Куйперс (Холандия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Бразилия: 12.Жулио Сезар, 2.Дани Алвеш, 3.Тиаго Силва, 13.Данте, 6.Марсело, 17.Луис Густаво, 18.Паулиньо, 11.Оскар, 9.Фред, 19.Хълк, 10.Неймар
Контузени: няма
Наказани: Давид Луис

Испания: 1.Икер Касияс, 15.Серхио Рамос, 17.Алваро Арбелоа, 3.Жерар Пике, 18.Жорди Алба, 10.Сеск Фабрегас, 6.Андрес Иниеста, 8.Шави, 16.Серхио Бускетс, 14.Роберто Солдадо, 11.Педро Родригес
Контузени: няма
Наказани: няма

ВСИЧКИ МАЧОВЕ МЕЖДУ ДВАТА ОТБОРА

27.05.1934, Световно първенство, квалификационен кръг
Испания – Бразилия 3:1
13.07.1950, Световно първенство, финален кръг
Бразилия – Испания 6:1
06.06.1962, Световно първенство, групова фаза
Бразилия – Испания 2:1
07.06.1978, Световно първенство, групова фаза
Бразилия – Испания 0:0
08.07.1981, контрола
Бразилия – Испания 1:0
01.06.1986, Световно първенство, групова фаза
Испания – Бразилия 0:1
12.09.1990, контрола
Испания – Бразилия 3:0
13.11.1999, контрола
Испания – Бразилия 0:0
Общ баланс според масива на ФИФА: 8 мача, 4 победи за Бразилия, 2 равенства, 2 успеха за Испания, г.р. 11:8

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Фернандо Торес има 5 гола на турнира и ако вкара още 2 попадения, ще се изравни с Ромарио. Бразилецът реализира 7 гола през 1997 година и досега остава най-резултатният голмайстор във всички турнири за Купата на Конфедерациите.
* Хълк не е вкарвал гол в последните си 9 мача за Бразилия.
* За последните 23 години Бразилия и Испания се срещнаха само веднъж в контрола през ноември 1999 година и завършиха 0:0.
* Купата на Конфедерациите е единственото отличие, което липсва в колекцията на Испания.
* Бразилия няма загуба на свой терен от 1975 година в официални срещи, включващи квалификации и турнири на територията на страната.
* Загубата на Испания с 1:6 от Бразилия през 1950 година е най-голямата за „Ла Фурия” на световни първенства.
* Испания не допусна гол в последните си 8 мача от елиминационна фаза на различни турнири.
* Бразилия реализира 22 гола в последните си 8 срещи, демонстрирайки страхотна офанзивна мощ.
* „Селесао” има 12 победи в Купата на Конфедерациите, печелейки последните си 11 двубоя в този турнир.
* Бразилия може да стане първият отбор, който печели три последователни пъти Купата на Конфедерациите. Франция също има два поредни трофея от 2001 и 2003 година.
* „Кариоките” не успяха да отбележат дузпа при последната си елиминация след 11-метрови наказателни удари. Това се случи на Копа Америка през 2011 година, когато бразилците изпуснаха 4 поредни дузпи и отпаднаха с 0:2 от Парагвай на четвъртфиналите.
* Испания бе вкарала поне по гол в 15 поредни срещи до нулевото равенство с Италия на полуфиналите. Последният път, в който „Ла Фурия” не се разписа в два поредни мача бе в европейски квалификации през юни 2003 година, когато загуби от Гърция (0:1) и завърши наравно със Северна Ирландия (0:0).
* „Ла Фурия” няма загуба в 29 поредни официални мача (квалификации и турнири), записвайки 24 победи и 5 равенства в тях. За последно испанците паднаха от Швейцария (0:1) в груповата фаза на Мондиал 2010 в ЮАР.
* Испанците са непобедени в 26 мача от всякакво естество, включително контроли, записвайки 20 победи 6 равенства. Последното поражение бе от Англия (0:1) в контрола на „Уембли” през ноември 2011 година.
* Испания спечели последните си три елиминационни срещи, в които се е стигало до дузпи, вкарвайки 15 от 17 дузпи.