Германия се класира на финала на световното първенство за юноши до 17 години в Индонезия, след като се наложи над Аржентина с 4:2 след дузпи. Драматичният мач на „Манахан Стейдиъм“ в Суракарта между двата тима предложи невероятен развой в редовното време, когато имаше два обрата в резултата, а „гаучосите“ изравниха за 3:3 в седмата минута на добавеното време.

Големият герой за немците беше вратарят Константин Хайде, който спаси две дузпи. Той започна като титуляр заради проблем с основния немски страж на световното първенство Макс Шмид.

Парис Брунер откри резултата в полза на Германия още в деветата минута, но до края на първото полувреме Аржентина обърна с две попадения на Агустин Роберто. Младият нападател на Ривър Плейт изравни в 36-ата минута, а в четвъртата минута на добавеното време на първата част даде аванс на „гаучосите“.

Брунер, който е част от школата на Борусия (Дортмунд) реализира за 2:2 в 58-ата минута. Макс Мойрстед изведе Германия напред в резултата в 69-ата минута, но Агустин Роберто оформи хеттрика си в седмата минута на добавеното време.

Правилникът не предвижда изиграване на продължения и така се стигна до изпълнение на дузпи, а специално за това аржентинският селекционер направи смяна на вратарите. В деветата минута на добавеното време резервата Франко Виялба се появи на терена на мястото на титуляра Йеремиас Флорентин.

При дузпите Ерик Морейра да Силва и Роберт Рамсак вкараха за германския тим, докато вратарят Хайде спаси ударите на Франк Мастантуоно и Клаудио Ечевери. Пропуск на Фин Йелч и точно изпълнение на Хуан Хименес върнаха надеждите на Аржентина. След това Файсал Харшауи и Парис Брунер не сбъркаха за немците и по този начин голът на Хуан Виялба от бялата точка се оказа недостатъчен.

Така Германия за първи път от 1985 г. се класира за финал на световно първенство до 17 години, когато губи с 0:2 от Нигерия. Аржентина никога в историята си не е играла на финал на планетарен шампионат до 17 г. Най-доброто постижение на "гаучосите" в тази възрастова група са третите места през 1991, 1995 и 2003 г. На 2 декември (събота) немците ще се изправят срещу победителя от мача между Франция и Мали в спор за световната титла.