Панама за първи път в историята си ще играе на световно първенство, след като записа драматична победа над Коста Рика. САЩ от своя страна няма да участва на планетарен шампионат за първи път от 1986 година насам.

“Червеният прилив“ се наложи над костариканците като домакин с 2:1 след победен гол на Роман Торес две минути преди края. Така Панама зае третото място в класирането на квалификационната група в Зона КОНКАКАФ и се присъедини към Мексико и Коста Рика, които вече се бяха класирали за Мондиал 2018. Йохан Венегас даде аванс на „тикос“ в 36-ата минута, но Габриел Торес изравни седем минути след почивката. В края дойде и златния гол на Роман Торес.

САЩ се нуждаеше от точка срещу Тринидад и Тобаго, за да играе на Световното, но вместо това загуби с 1:2 като гост. Срещата не започна добре за „янките“, които се оказаха догонващи в резултата след автогол в 17-ата минута на Омар Гонсалес, който днес празнува своя 29-и рожден ден. В 37-ата домакините удвоиха аванса си с попадение на Алвин Джоунс. Кристиан Пулишич върна едно попадение за САЩ веднага след почивката, но тимът на Брус Арена не успя да стигне до изравняване и така за първи път след 1986 година няма да играе на световно първенство.

Хондурас се добра до плейофите за класиране на Мондиал 2018, след като обърна Мексико за успеха с 3:2. „Ацтеките взеха аванс в 170-ата минута с попадение на Орибе Пералта, а в 34-ата Арлерт Елис изравни. Само пет минути по-късно Карлос Вела възстанови преднината на гостите. Вратарят Гилермо Очоа се намеси неубедително в 54-ата минута и така Хондурас отново изравни. Половин час преди края Ромел Киото вкара победния гол, който прати “драскащите катрачос“ на плейоф за Мондиал 2018 срещу Австралия.

СВЕТОВНИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ В ЗОНА КОНКАКАФ - ТУК