36-годишният аржентински дефанзивен полузащитник Хавиер Масчерано официално обяви края на кариерата си. Няколко месеца преди да изтече контракта му с Естудиантес, Масчерано взе решение и призна, че след пандемията от коронавирус вече не изпитва тръпка от играта.

"Досега давах 100% от себе си, но през последните месеци се случиха много неща. Искам да съм честен към клуба и колегите си и да не проявявам неуважение. Вече не изпитвам тръпка от играта и смятам, че е време да спра с футбола. Така е най-правилно", обяви Масчерано.

Той стартира кариерата си преди 17 години в Ривър Плейт (46 мача), през 2005 преминава в Коринтианс (17 мача), а година по-късно идва в Европа, за да стане част от Уест Хям (5 мача). Следва трансфер в Ливърпул през 2007 и 94 мача за три години, като за "мърсисайдци" аржентинецът вкарва първия гол в кариерата си за клубен отбор.

През 2010 преминава в Барселона, за да запише 203 двубой (с един гол) за общо 8 години. С каталунския гранд се свързват най-големите му успехи на клубно ниво. Аржентинецът е 5 пъти шампион на Испания, още толкова носител на Купата на Краля, а по два пъти печели Шампионската лига, Суперкупата на УЕФА и Световното клубно първенство.

След годините в Барса Масчетано записва по един сезон в китайския Хъбей Фортчън и в аржентинския Естудиантес.

За националния отбор на Аржентина Масчерано има 147 мача и три гола, печелейки два пъти Олимпийски игри (2004 и 2008), като 4 пъти губи финали за Копа Америка (2004, 2007, 2015 и 2016) и веднъж финал на световно първенство пред 2014 година.

През 2015 година Масчерано имаше проблеми с правосъдието и беше обвинен в укриване на данъци, но избегна затвора след споразумение с прокуратурата.