Класиката между имащите общо 7 световни титли големи врагове Бразилия и Аржентина, както и дуелът между приятелите и съотборници в Барселона Неймар и Лионел Меси привличат вниманието на феновете в 11-ия кръг на световните квалификации от зона Южна Америка. Мачът на стадион "Магаляеш Пинто" в Бело Оризонте, където Бразилия се завръща за първи път 856 дни след най-унизителната си загуба в историята от Германия (1:7) на полуфиналите на домашния Мондиал 2014, започва в 01:45 часа българско време в нощта на четвъртък срещу петък.

Селесао е лидер с 21 точки след 10 изиграни мача, а след скандала с отнетите от ФИФА точки на Боливия заради нередовен футболист в мачовете срещу Чили и Перу, аржентинците са застрашени да пропуснат световното първенство в Русия през 2018 година. „Гаучосите” бяха изпреварени в класирането по голова разлика от шампиона на Южна Америка Чили и заемат шеста позиция, която не дава право дори на участие в допълнителен бараж за класиране на шампионата на планетата, а до края на квалификациите остават осем кръга.

Всички в лагера на аржентинците са категорични, че победата срещу „кариоките” е повече от задължителна. „Трябва на всяка цена да вземем трите точки, което ще ни върне увереността в успеха. Това ще ни прати в онази част от таблицата, която ни дава шанс за класиране за световното първенство в Русия. Чувствам се поласкан, че треньорът Едгардо Бауса продължава да залага на мен и ще се постарая да оправдая доверието му“, заяви нападателят на Манчестър Сити Серхио Агуеро, който при загубата от Парагвай (0:1) в миналия кръг пропусна дузпа.

Бразилия и Аржентина са се срещали общо 102 пъти в историята. „Кариоките” имат 39 победи, "гаучосите" са с 37 успеха и равенствата са 26 при абсолютно равна голова разлика 159:159. "Златистите" няма загуба от Аржентина в последните 10 мача, в които са били домакини (9 победи и 1 равенство), а сега ще преследват четвърти пореден домакински успех над този съперник. Последното поражение на "Селесао" у дома от Аржентина е от 29 април 1998 година, когато „гаучосите” побеждават с 1:0 в приятелска среща в Рио де Жанейро.

За последно двата отбора премериха силите си на аржентинска земя на 15 ноември 2015 година в среща от квалификациите за Мондиал 2018, а мачът в Буенос Айрес завърши 1:1. Предстоящият сблъсък е осмото Съперкласико на южноамериканския футбол в рамките само на световни квалификации (3 победи за Бразилия, 2 равенства и 2 успеха за Аржентина при г.р. 12:9). С евентуална победа Бразилия може да се откъсне на 8 точки пред Аржентина в класирането и да остави съперника далеч от Мондиал 2018 в Русия.

Селекционерът на бразилците Тите, под чието ръководство тимът спечели и четирите си световни квалификации до момента, се отказа от услугите на Лукас Моура (ПСЖ) и Давид Луис (Челси), което показва с колко много възможности разполага отборът. Неговият колега Едгардо Бауса повика отново голяма част от играчите, с които спечели само 5 точки в досегашните му 4 мача начело на Аржентина. След контузия в тима се завърна и голямата звезда Лионел Меси, който заедно с Гонсало Игуаин и Анхел ди Мария ще образуват най-вероятно триото в атака на гостите.

Меси има до момента 56 гола в 114 мача за Аржентина, а съотборникът му в Барселона Неймар е с 49 попадения в 73 срещи за Бразилия. 

БРАЗИЛИЯ - АРЖЕНТИНА
11 ноември, петък от 01:45 часа българско време
Бело Оризонте, стадион "Магаляеш Пинто"


БАЛАНС: 102 срещи, 39 победи за Бразилия, 26 равенства, 37 успеха за Аржентина, г.р. 159:159

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ:
Бразилия: Алисон, Дани Алвеш, Маркиньос, Жоао Миранда, Марсело, Фернандиньо, Паулиньо, Ренато Аугусто, Филипе Коутиньо, Неймар, Габриел Жезус.
Селекционер: Тите

Аржентина: Серхио Ромеро, Габриел Меркадо, Мартин Демикелис, Матео Мусакио, Пабло Сабалета, Евер Банега, Масчерано, Лукас Биля, Анхел Ди Мария, Лионел Меси, Гонсало Игуаин
Селекционер: Едгардо Бауса