Спечелилият отдавна 12-ата си шампионска титла ПСЖ се издъни у дома и загуби от Тулуза с 1:3 в мач от 33-ия кръг на френската Лига 1 за голямо разочарование на звездата Килиан Мбапе при сбогуването му с "Парк де Пренс". Френският национал в петък официално обяви, че през лятото ще напусне клуба като свободен агент, а в последния си мач на този стадион се разписа още в осмата минута на срещата, но в 13-ата Тайс Далинга отбеляза изравнително попадение, а гостите стигнаха до успеха с голове на Ян Гбохо в 68-ата минута и на резервата Франк Магри в добавеното време.

Луис Енрике излезе с доста експериментален титулярен състав, в който единствената прилика със стартовите 11 от втората загуба с 0:1 от Борусия (Дортмунд) беше присъствието на Мбапе. На вратата стартира третият страж Арнау Тенас, а 17-годишният ляв бек Йорам Заге получи едва третия си мач за мъжкия състав от първата минута. По двата фланга на атаката пък започнаха Брадли Баркола и Канг-Ин Лий.

Ултрасите на домакините отдадоха почит към Мбапе още по време на загрявката преди мача и показаха специална хореография с лика на нападателя с екипа на ПСЖ в любимата му поза след гол, а от двете му страни бяха изобразени златни лаврови клонки. Капитанът на домакините отиде при тях и на своя ред ги поздрави, а преди началото на мача гостите от Тулуза направиха шпалир на своя опонент заради спечелената от парижани титла.

Още в осмата минута Мбапе откри резултата в полза на столичани след пас на Тенас. Нападателят пое топката, финтира Гийом Ресте и я прати в опразнената мрежа за 1:0. Отначало беше отсъдена засада, което предизвика недоволство сред публиката, но след проверка с ВАР попадението беше зачетено за радост на феновете и Мбапе, който отиде до резервната скамейка, за да се прегърне с Кейлор Навас, който също ще напусне ПСЖ след края на сезона.

Радостта на домакините обаче продължи твърде кратко, тъй като още в 13-ата минута Далинга възстанови равенството за 1:1 след добра асистенция на Муса Диара. В следващите минути играчите на Тулуза бяха тези, които отправяха удари по посока на противниковата врата. Чак в 26-ата минута Асенсио опита шут, който обаче се оказа неточен. В оставащите минути до почивката Мбапе направи два неуспешни опита за втори свой гол, а гостите се отчетоха с нови четири пропуска.

Домакините започнаха вдъхновено втората част, като в 56-ата минута Асенсио пропусна чудесна възможност да се разпише с глава отблизо, а две минути по-късно Мбапе също направи неуспешен опит да върне преднината на тима. В 66-ата минута Гийом Ресте отрази шут на резервата Усман Дембеле, а добавката на Мбапе се оказа неточна. При следващата атака на ПСЖ Данило Перейра отправи опасен изстрел, при който топката мина на сантиметри от далечната греда.

„Виолетовите“ на свой ред в 68-ата минута поведоха, след като Гбохо се разписа със страхотен шут от границата на наказателното поле за пълния обрат в двубоя. Вместо да отбележат изравнителен гол, парижани допуснаха трето попадение в последните секунди на срещата, когато Магри беше точен след центриране от корнер.

След загубата си ПСЖ остава непоклатим на върха със 70 точки. Тулуза се изкачи до десетата позиция с 43 пункта.

Резултати от всички мачове от 33-ия кръг на Лига 1:
Клермон – Лион 0:1
Олимпик Марсилия – Лориен 3:1
Монпелие – Монако 0:2
Нант – Лил 1:2
ПСЖ – Тулуза 1:3
Рен – Ланс 1:1
Страсбург – Метц 2:1

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!