Реал Сосиедад е новият носител на Купата на краля за 2020 година след победа с 1:0 над Атлетик Билбао във финала. Единственият гол вкара Микел Оярсабал от дузпа в 63-ата минута. Този мач трябваше да се състои миналия сезон, но сблъсъкът за трофея няколко пъти беше отлаган заради пандемията от коронавирус.

Големите баски съперници за първи път се изправиха в директен спор за ценното отличие, което е трето във витрината на тима от Сан Себастиан. 

Двубоят започна с по-активна игра на Сосиедад и още в 6-ата минута Давид Силва отправи удар, който обаче бе блокиран. Тимът от Билбао отговори с шут на Раул Гарсия, но топката не намери целта. 

Страхотен индивидуален пробив на Александър Исак в 22-ата минута внесе смут в отбраната на Билбао и като по чудо топката не се озова във вратата на Унай Симон. Икер Мунианин показа класа в 29-ата минута, но изпусна момента за подаване и бранител на Сосиедад изчисти. 

Най-добрата възможност за първото полувреме беше в 32-ата минута, когато вратарят Унай Симон с дълъг пас намери Иниго Мартинес пред наказателното поле на Сосиедад. Защитникът овладя топката и веднага отправи топовен шут под гредата, но Алекс Ремиро  изби.

Още в първата минута на втората част след центриране отляво топката удари в ръката защитника на Билбао Иниго Мартинес на границата на наказателното поле. След проверка на ситуацията с ВАР реферът Естрада Фернандес отсъди фаул, тъй като според видеоповторенията непозволената игра не е била вътре в пеналта.

Гросмайсторски пас в 58-ата минута на Микел Мерино към бързоногия Кристиан Порту завари неподготвен защитника на Билбао Иниго Мартинес, който събори нападателя на Сосиедад. Реферът Естрада Фернандес посочи бялата точка и изгони бранителя. След намесата на ВАР червеният картон бе заменен с жълт, но решението за дузпа не бе променено. Микел Оярсабал реализира от 11-метровия наказателен удар в 63-ата минута.

Голът наля олово в краката на играчите от Билбао и те дълго не успяваха да застрашат вратата на съперника.

Едва в даденото 8-минутно продължение стигнаха до няколко удара, които не притесниха вратаря Алекс Ремиро.