ФИФА разкри детайли от новата схема, която ще намали разходите на клубовете по заплатите на скъпоплатените им звезди. Революцията във футболните трансфери ще бъде тествана през следващия сезон във Висшата лига, Примера дивисион, Серия “А” и Бундеслигата. Отборите от тези първенства ще могат да наемат за минимум пет мача играчи от своите противници в рамките на сезона. На теория това означава, че даден играч ще може няколко пъти да играе срещу тима, който държи правата му.
 
“Ще тестваме тази схема през следващия сезон. Това ще облекчи клубовете, които плащат високи заплати на играчите си. Вече имаме сигнали, че някои отбори са пред банкрут заради този казус. Новата промяна в трансферите ще позволи на феновете на различни отбори да видят с екипа на любимия си тим футболист, който иначе отборът трудно би си позволил да привлече за постоянно”, разкрива човек на ФИФА пред британското издание hereisthecity.com.
 
Трансферите по тази схема ще бъдат само за местните шампионати и въпросните играчи ще могат да бъдат викани в клуба собственик за мачовете от Шампионската лига и Лига Европа. Според информацията футболните агенти са дали съгласието си за тестване на новото правило. Засега не е ясна позицията на федерациите, клубовете и самите играчи.
 
Подобно правило имаше преди години в Англия. Тогава един клуб можеше да преотстъпва даден играч на различни отбори в рамките на сезона за по няколко месеца. Това позволи на бившия вратар Ерик Никсън да играе за четири различни отбора в рамките на една календарна година през 1986 и 1996 г. Като играч на Манчестър Сити през 1986-а той бе даван под наем на Саутхемтън, Карлайл и Транмиър. 10 години по-късно той бе собственост на Транмиър, но бе преотстъпван в рамките на годината на Рединг, Блекпул и Брадфорд Сити./БЛИЦ