Ръководството на украинския гранд Динамо (Киев) е предложило на местната футболна федерация шампионатът да се доиграе на терените в съседната страна Беларус, която единствена в Европа не е прекратила първенството си заради пандемията от коронавирус.

Според най-успешния украински клуб така ще е най-безопасно за всички. Идеята е заимствана от тази английските мачове да се провеждат в Китай.

Междувременно от Беларус са готови да предложат три стадиона за мачовете на украинците - основни са тези в Минск и Брест, а за трети претендират съоръженията в Слуцк, Бобруйск и Жодино. БАТЕ Борисов е отказал да предложи своя стадион, за да могат по-малки клубове да вземат наема.

УЕФА вече изпрати писмо в Киев, в което призовава първенството да завърши. Особено се обръща внимание на турнира за купата на страната. Ако не бъде излъчен носител, УЕФА може да отнеме едно място в турнира Лига Европа.

Шампионатът в Украйна е спрян от 17 март и от федерацията нямат намерение да следват "белгийския модел" и да обяви предсрочно крайно класиране. В момента начело е Шахтьор (Донецк) с 59 точки, пред Заря (Луганск) и Динамо (Киев) с по 46. Заря е на втора позиция с по-добри показатели в директните двубои от Динамо, а помощник-треньор на тима от Луганск е българинът Веселин Бранимиров.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!