Грандиозен скандал с корупция разтресе белгийския футбол. Тази сутрин най-известният футболен агент в страната Моги Баят е бил арестуван в дома си.

Задържани за разпит са още Иван Леко (треньорът на шампиона Брюж), бившият наставник на гранда Андерлехт Херман ван Холсбеек и няколко съдии от елитното първенство – включително и топреферите Себастиан Делфериер и Барт Вертентен.

Според информациите от местните медии разследването е за пране на пари и манипулиране на резултатите от мачове. Разпитан е и друг футболен агент – Душан Велкович, пише „Де Стандаард“.

Акцията е изключително мащабна. Участвали са 220 полицаи, които са обискирали 44 офиси и къщи на териториите на Белгия, Франция, Люксембург, Кипър, Сърбия, Македония и Черна гора.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Във връзка със следствието и заради търсене на доказателства са направени обиски в офисите на Брюж, Андерлехт, Стандард (Лиеж), Генк, Гент, Мехелен и Остенде.

44-годишният Моги Баят е бивш директор на Шарлероа, но в последните години работи като футболен агент и е сред най-авторитетните играчи на местния трансферен пазар.

„Баят е арестуван във връзка с течащо разследване в белгийския футбол“, коментира говорителят на прокуратурата Венке Роген, но не разкри повече подробности за акцията.

„Манипулирането на мачовете разваля всеобщата представа за спорта. Нашата съдебна система е за прилагането на феърплей“, обяви правосъдният министър Кун Геенс.

След разследваните сделки на Баят са трансфери на треньора Мишел Прюдом, халфа на Андерлехпт Адриан Требел, крилото на Генк Диумерси Ндонгала и нападателя на Стандард (Лиеж) Оби Оуларе. Проучват се направените от Велкович сделки за треньора Александър Янкович, левия бек Филип Младенович (сега в Лехия Гданск) и защитника на Стандард (Лиеж) Милош Косанович.

Любопитното е, че Шарлероа, който е собственост на Мехди Баят – братът на Моги Баят, не е сред разследваните клубове.

„Напълно съм в неведение за случващото се. Нямам идея какво прави брат ми. Шарлероа като клуб не е замесен в този случай и не е разследван“, коментира Мехди Баят пред в. „L'Avenir“.