Голям скандал гръмна в казахстанския футбол, след като бе публикуван запис на телефонен разговор между старши треньора на Ордабаси Бахтияр Байсеитов и генералния директор на Актобе Дмитрий Василиев.

Местните сайтове Sports.kz и Fanatik.kz, които първи публикуваха записа, твърдят, че в последния кръг на редовния сезон е трябвало Ордабаси да пусне една точка на Актобе. Целта е следната - по този начин да бъде изместен отборът на Атирау, воден от Стойчо Младенов.

Така и става – Актобе и Ордабаси завършват 0:0 и въпреки победите на Тобол и Атирау, трите отбора завършват с равен брой точки. Актобе обаче има предимство при головата разлика и финишира пред двата тима. По този начин отборът продължава участието си в шампионския плейофен сезон. Атирау и Тобол пък остават под чертата и в момента играят във втората шестица на шампионата.

Футболните журналисти разкриват, че за жеста си Актобе е трябвало да върне общо 6 точки в предстоящите два си мача с Ордабаси. Още в първия сблъсък обаче уговорката е нарушена, въпреки че домакините от Актобе сами са се поставили в ролята на аутсайдер, излизайки на терена с резерви и юноши. Мачът завършва 4:4.

Главно действащо лице в скандала е и бившият шеф на местната футболна федерация Ерлан Козагапанов, чиито близки и подставени лица в тези два клуба са Байсеитов и Василиев.

Вижте разговора между Байсетов и Василиев:

- Байсетов: Вие ми гарантирахте, а сега ние изгубихме около 350-360 хиляди долара. Сега какво да им кажа на момчета? Аз им казах: „На мен Василиев ми обеща, че трите точки ще бъдат за нас.

- Василиев: Да, да, правилно, правилно.

- Байсетов: Авторитетът, който съм градил толкова години, сега мога да го загубя за две минути някъде. Виж там нещо СТК...

- Василиев: По принцип, в ръцете ми е регламентът. Проучвам в момента как да решим въпроса. Ще го реша, това е.

- Байсетов: Ако не го решиш, то ти обещавам, че ще използвам всички наши ресурси, знаеш, че нямаме проблеми с това.

- Василиев: Не се притеснявайте, ще го реша, спокойно.

- Байсетов: Даже по пари ти го сметнах. Това Атирау...Ние губим всичко сега, разбираш нали.

- Василиев: Правилно ли разбрах, че има финансова решение на въпроса?

- Байсетов: Това, че загубих над 300 000, направих го сега, за да можеш ти да уцелиш десетката. Ти трябваше да дадеш три точки, по дяволите. А сега се получава, че аз горя като швед край Полтава.

- Василиев: Да, разбирам, че сега при вас положението е сериозно. Но ето, аз сега стоя тук и се опитвам да реша въпроса.

- Байсетов: Значи ми обещаваш да го решиш?

- Василиев:  Да, да.

 В допълнение на скандала се включи и един от внуците на Президента Нурсултан Назарбаев - Айсултан Назарбаев. В своята Фейсбук страница той призова за спешна намеса на прокуратурата, за разследването на всички замесени в случая лица. Айсултан напомня, че именно дядо му е почетен президент и на местната футболна федерация и това е най-огромното черно петно в историята на целия казахстански спорт.