Пореден скандал заради спорния полуостров Крим се разрази след презентацията на логото на Евро 2024. Вчера УЕФА представи официалната емблема на шампионата, който ще се проведе в Германия.

Беше показана и карта на Европа, на която черноморският полуостров беше включен в границите на Украйна. Това предизвика за пореден път гневната реакция на Русия.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Както е известно, Крим беше присъединен от Русия през 2014 година след референдум на местното население. В Киев не признават хода на руснаците и наричат територията „незаконно окупирана“.

Преди Евро 2020 през тази години отново възникна скандал заради Крим, след като на фланелките на националния отбор на Украйна за шампионата беше изобразен контурът на границите на страната, а в тях също беше включен Крим.

Тогава Русия протестира пред УЕФА. От отговориха, че това не противоречи на правилата, тъй като е изобразена територията на Украйна, която е официално призната от ООН.

Скандал заради Крим имаше и по време на олимпийските игри в Токио през това лято. Организаторите бяха изрязали полуострова от територията на Украйна на официалния сайт на игрите. Последва остър протест от страна на украинското посолство, а правителството на Япония обеща да направи проверка.