Великият датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен има една приказка, която е популярна сред много деца по света. В нея се разказва за едно отхвърлено от всички патенце, тъй като било много грозно, но след това се превърнало в красив лебед. Приказката „Грозното патенце“ често има своите аналози и в живота на хората. Такъв е и случаят с английския национал Джейми Варди. Нападателят на Лестър, който на 16-годишна възраст е отхвърлен от любимия си клуб заради физически недостатък, но на 28 години дебютира в националния отбор. Не само това, но със серията си от голове за „лисиците“, Варди накара цял свят да говори за него. Грозното патенце разпери криле на лебед.

Джейми Варди е роден на 11 януари 1987 г. в Шефилд. От дете е запален привърженик на местния Шефилд Уензди и започва да тренира футбол в школата на „кукумявките“. На 16-годишна възраст е освободен от клуба. Само преди няколко месеца нападателят разкри коя е причината : „Шефилд Уензди е клубът, който подкрепям през целия си живот, но когато ме освободиха от школата – това беше болезнено. Достигнах дъното на живота си. Освободиха ме заради ниския ми ръст. Странното е, че само за един месец след това пораснах изключително много. Едни 20 сантиметра сякаш се прибавиха от нищото.“

3.jpgСпасението идва бързо в друга местна футболна школа – Стокбридж Парк Стийлс. Там Варди започва и кариерата си в мъжкия футбол. Получава по 30 паунда на седмица от клуба, а когато не е зает с тренировки и мачове,

ремонтира
автомобили в
местен гараж


В Стокбридж не са забравили Джейми Варди и се гордеят с най-известния футболист, играл за тима. Съвсем отскоро една от трибуните на клубния стадион носи името на нападателя на Лестър.

Варди обаче има и своята тъмна страна. След сбиване в бар е осъден на шест месеца домашен арест, при който трябва да прекарва времето след 18:00 часа до 6:00 часа сутринта в дома си. За да бъде следен от властите, Варди носи специално устройство на глезена. „Ако гостувахме прекалено далеч от Шефилд, трябваше да играя само 60 минути и след това да бързам да се върна у дома. Носенето на устройството имаше и добра страна. Беше направено от толкова здрав материал, че беше невъзможно да се счупи. Така поне глезенът ми беше защитен от ритниците на съперниците“, спомня си нападателят.

Няколко силни изяви в мачовете на Стокбридж Парк Стийлс дават резултат и Джейми Варди е поканен на проби в Крю Аликзандра през 2009 г. До трансфер не се стига, а скоро след това нападателят отхвърля и предложение от Родъръм. Само година по-късно Халифакс плаща 15 000 паунда, за да привлече Джейми Варди в редиците си. На „Дъ Шей“ нападателят прави фурор. Завършва сезона с 26 гола и е определен от играчите в своята лига за Най-добър футболист на сезона. В края на шампионата Варди е близо до хеттрик в три поредни мача. Не му достига едно попадение при победата с 3:1 над Нантуич. Головете му обаче са достатъчни на тима да спечели промоция в седма дивизия на английския футбол.

Парите, които получава като футболист на Халифакс, също не са достатъчно, за да може човек да се издържа. Затова Джейми Варди работи във

фабрика за карбонови протези

на хора, които са останали без някой от своите крайници. Тази работа води до травма на гърба, от която английският национал понякога се оплаква и в днешно време. Забележете само - Джейми по това време е на 24 години, а още е абсолютно неизвестен и рита топката в възможно най-долните нива на английския футбол! Обикновено на тази възраст добрият футболист вече е изгрял на хоризонта, носи екипа на силен клуб и печели титли след титли. Но на Варди явно му е писано да стане популярен доста по-късно.

4.jpgТой започва сезон 2011/12 в Халифакс, реализирайки 3 гола в първите четири мача. Тогава е закупен от състезаващия се в пета дивизия Флийтууд. Вкарва първия си гол в третия си мач за тима. В следващата среща бележи още два пъти, а на следващия мач вкарва още две попадения. Следва един месец без отбелязан гол. Случва се през това време да изтърпи и наказание. По време на мача с Кидърминстър (5:2) на 20 септември 2011 г. Джейми Варди получава червен картон. Невероятен малшанс за него, тъй като на трибуните, за да го гледа, е Рой Ходжсън - настоящият селекционер на националния отбор на Англия, който по това време е мениджър на Уест Бромич. След головата суша попаденията на Варди се завръщат. Той финишира като голмайстор на шампионата с 31 попадения, а Флийтууд завършва на първо място и печели промоция за Лига 2 (четвърта дивизия). Нападателят пък си е спечелил прякора Оръдието сред своите съотборници.

Попаденията на Варди не остават незабелязани. Мениджърът на втородивизионния Блекпул Йън Холоуей предлага 750 000 паунда за нападателя през януари 2012 г. Флийтууд отказва с настояване за 1 милион паунда и оставане на Джейми Варди в тима до края на сезона под наем. Това изискване отказва и други желаещи. Клубът обаче получава мечтаната сума на 17 май 2012 г., когато Лестър обявява трансфера на нападателя срещу 1 милион паунда, като в зависимост от успехите сумата може да нарасне до 1,7 милиона.
Престоят в „лисиците“ не започва лесно. Първият му сезон е отчайващ. Варди е загубил формата си и в края на шампионата иска да напусне. Засипан е от критики в социалните мрежи от феновете на тима. Мениджърът Найджъл Пиърсън и неговият асистент Крейг Шекспир едва успяват да убедят Варди да остане.

Магията на нападателя се завръща през следващия шампионат. Но вече не в долните дивизии, а във второто ниво на английския футбол. Той вкарва 16 гола, а Лестър завършва на първо място в Чемпиъншип и печели промоция за Висшата лига. Съотборниците му го определят за Играч на № 1 на Лестър за сезона. През лятото на 2014 г. Джейми Варди удължава договора си с клуба до 2018 г., според който ще получава по 45 000 паунда на седмица. Какъв прогрес за няколко години – от 30 паунда на седмица до 45 000. Пропуска първите два мача от първенството, но се завръща на 31 август при домакинското 1:1 срещу Арсенал. На 21 септември е определен за Играч на мача, след като

вкарва гол и прави четири асистенции

при победата на Лестър с 5:3 над Манчестър Юнайтед в мач, в който „лисиците“ са догонващи в резултата при 1:3. През голяма част от сезона обаче тимът е на дъното на класирането. Лестър се спасява с изключително силна финална серия започнала през март и завършила с 14-о място за тима в крайното класиране.

5.jpgСилните прояви на Джейми Варди в тази серия му носят номинация за Футболист на месеца през април, но по-важното е, че нападателят е повикан в националния отбор. Дебютира за „трите лъва“ под ръководството на Рой Ходжсън на 7 юни при 0:0 с Ейре. Невероятната голова форма на Варди през настоящия сезон му носят още повиквателни и той вече има четири мача за Англия.

Не всичко е цветя и рози.

През лятото нападателят на Лестър се замеси в расистки скандал. При посещение в казино заедно със съотборниците си Дейвид Нъджънт (в момента в Мидълзбро) и Ричи де Лает, Джейми Варди се обръща към посетител с азиатски черти с жаргонното „Jap“. Това е съкращение на думата за японец и от времената на Втората световна война в Англия това определение се е превърнало в обида към азиатците. Скандалът беше раздухан от таблоида „Сън“, който показа видео от случката. Нападателят се извинява публично. Лестър му налага глоба и го праща на образователен курс срещу расизма.

Неприятният инцидент не спря головата машина Джейми Варди. Само преди няколко дни той подобри рекорда на Рууд ван Нистелрой, разписвайки се в 11 поредни мача от Висшата лига. Сега в полезрението на нападателя на Лестър има още едно забележително постижение. Ако в предстоящия кръг Варди успее да вкара срещу неубедителния тим на Суонзи, то английският национал ще изравни над 80-годишен рекорд. В периода 24 октомври 1931 – 1 януари 1932 г. Джими Дън се разписва в 12 поредни мача на Шефилд Юнайтед в английското първенство. Тогава Дън завършва сезона с 18 гола, а тимът му финишира на седмо място в класирането. В момента благодарение и на головете на Варди Лестър дели първото място с Манчестър Сити, а само преди седмица беше едноличен лидер в класирането.

Нападателят на „лисиците“ обаче не забравя пътя си от долните дивизии до националния отбор. През ноември той създаде „V9 Academy“. Това ще бъде ежегоден едноседмичен лагер, на който играчи от долните дивизии ще могат да демонстрират качествата си пред скаутите на отборите от професионалния футбол.

Бившият английски национал Йън Райт, който също започва от ниските аматьорски нива на английския футбол, за да стигне до националния отбор, твърди, че Джейми Варди може да стане аналог на Салваторе Скилачи за „трите лъва“ на Евро 2016. Скилачи също става известен късно. На 26 години за първи път попада в националния отбор на Италия. Започва Мондиал'90 като резерва, за да завърши като голмайстор на световното първенство с шест попадения.
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ, БЛИЦ