Младите таланти на Барселона получиха шанс за изява в Шампионската лига и победиха БАТЕ (Борисов) с 4:0. Треньорът на каталунците Пеп Гуардиола определи като безупречно представянето на младоците.
 
Барса вече си бе гарантирала участие на осминафиналите като победител в групата и Гуардила пусна на терена доста играчи от школата на клуба, като 10-те полеви футболисти (без вратаря) бяха на със средна възраст малко над 21 години.
 
19-годишният халф Серхи Роберто откри резултата в 35-ата минута, а защитникът Мартин Монтоя (20 г.) удвои в 60-ата. Три минути по-късно Педро Родригес (24 г.) вкара третия гол, а две минути преди края бе точен от дузпа, отсъдена са нарушение срещу 20-годишния Исаак Куенка.
 
Самият Гуардиола е продукт на школата на Барселона “Ла Масия”. На пресконференцията след мача той заяви, че футболистите от “Б” отбора, наричани от испанските медии “Бейби Барса”, са били безупречни във всяко значение на думата.
 
“Не е лесно да пуснеш на терена седем момчета от втория отбор и тимът да играе добре. Това не е нещо, което се подготвя от днес за утре. Прекрасно е, че всички момчета играха добре и направиха всички в клуба щастливи. Това са талантливи играчи и се надявам, че ще бъдат от полза на клуба в бъдеще”, заяви Гуардиола.
 
Педро Родригес, единственият от тима срещу БАТЕ (Борисов), който може да се нарече титуляр в първия отбор, обяви, че футболистите от втория състав са много талантливи и ще окажат сериозна конкуренция на основните играчи на Барселона.
 
“Нашата Академия е много силна. Момчетата се справиха чудесно. Те вече имат самочувствие и нито един от титулярите не може да се чувства сигурен за мястото си”, заяви Педро, който също е продукт на “Ла Масия”.