Спечелилият требъл през изминалия сезон Байерн представи официално новия си старши треньор Хосеп Гуардиола, който заменя на поста оттеглилия се Юп Хайнкес.

42-годишният испански специалист говори на немски по време на първата си пресконфернция като наставник на баварците и заяви, че би искал с Байерн да повтори успехите, които е постигнал начело на Барселона. На пресконференцията присъстваха още президентът на Байерн Ули Хьонес, изпълнителният директор Карл-Хайнц Румениге, както и спортният директор Матиас Замер.

"Това е подарък, щастие за мен е да бъда тук. Също така и, че Байерн въобще са помислили, че бих могъл да бъда тук. Искам да се отблагодаря за тази възможност. Тък съм заради играчи и историята на клуба. Това е един от най-великите клубове в света. Босовете решиха. Те ми се обадиха. Времата в Барселона бяха чудесни. Нуждаех се от ново предизвикателство и Байерн ми даде тази възможност. Готов съм да дада най-доброто от себе си", започна Гуардиола на чист немски език.

„Надявам се, че ще мога да постигна с Байерн всичко, което вече съм успял да направя с Барселона. Когато ти се обадят от Байерн, това е голяма чест. Впечатлен съм от отбора. Надявам се да работим заедно с всички треньори и на юношеските формации. Не познавам много добре всички отбори от Бундеслигата. През последната една година в Ню Йорк проследих всички кръгове от Бундеслигата и по-специално мачовете на Байерн. Наблюдавах много срещи и на втори отбор. Ще дадем шанс и на някои от юношите да тренират с първия отбор. Ще го съгласувам с Херман Герланд (б.р. помощник треньор) и ще видим кой би могъл да успее. Няма да доведа много хора с мен в Мюнхен, защото тук се работи с по-ограничен екип. Надявам се в Мюнхен да се чувствам като у дома си”, продължи испанецът.

Част от въпросите към испанеца бяха задавани на родния му език, както и на английски, но при всички случаи той се опитваше да бъде максимално изчерпателен на немски.

"В Барселона бяха едни футболисти, а тук са съвсем други. Хората няма да идват на стадиона, за да гледат старши треньора, а футболистите на терена. Няма значение в каква система ще играе отборът. За мен най-важни са подаванията. Обичам нападението. Това е моята идея за футбола. В моята система всички играчи ще имат максимална свобода. Важното е да се забавляват. Футболът е огромно удоволствие", каза още новият наставник на баварците.

На 24 юли Байерн ще изиграе контрола с Барселона на "Алианц Арена", което за Гуардиола ще бъде нещо по-особено като чувство. "Не знам какво ще чувствам тогава. Със сигурност ще бъде специален мач за мен. Три дни по-късно ще играем за Суперкупата срещу Борусия (Дортмунд) и това ще бъде тежък тест за нас".

Накрая Гуардиола завърши, че би искал в най-скоро време да се види и с предшественика си Юп Хайнкес. "Мнението му е много важно за мен. Имам голям респект към него", завърши Гуардиола.