Изпълнителният директор и председател на УС на Байерн Карл-Хайнц Румениге разкри, че Хосеп Гуардиола е имал право да избира кой измежду Марио Гьотце и Неймар да подсили атаката на баварците за следващия сезон. В крайна сметка 42-годишният испански специалист се спрял на германския национал, предричайки му голямо бъдеще.

„Имахме ясна представа какъв тип играч искахме да привлечен. Дискутирахме нещата заедно с Пеп. По принцип имаше само двама играчи, за които знаехме, че е възможно да ги привлечем. Единият бе Неймар, а другият Марио Гьотце”, сподели Румениге в интервю за списание „Шпорт Билд”.

„Гуардиола ни сподели, че има опит с играчите, които идват директно от Южна Америка. По време на една наша среща в Цюрих му казах: Представи си как един бразилец си тръгва при 30 градуса от неговата родина и идва на -6 градуса при нас. Към всичко това трябва да добавим разликите в езика и културите, както и липсата на топлотата на южните страни. Тази ситуация не е никак лесна за млад играч като Неймар. Пеп веднага разбра. За него не бе никакъв проблем да премери плюсовете и минусите за трансфер на Гьотце”.

„Финансовата компонента не бе решаващ аспект, а това, че заедно намерихме най-доброто решение за Байерн. Ние винаги сме били на мнението, че ако има германски футболист с подобни качества, за нас е приоритет. Така видя нещата и Пеп”, допълни 57-годишният бос.

„Марио е страхотен футболист и съм сигурен, че ще извърви своя голям път в Байерн. Дори и Пеп е въодошевен. Той казва, че това е играч, който може да използва на 4-5 позиции. С такъв играч той винаги може да изненада съперника”, завърши една от легендите на немския футбол.

Гьотце бе привлечен от Борусия (Дортмунд) за 37 милиона евро, а по късно Неймар премина от Сантос в Барселона срещу 57 милиона евро.