Новият треньор на Байерн Хосеп Гуардиола изненадващо потвърди, че баварците ще се опитат да привлекат халфа на Барселона Тиаго Алкантара, който е капитан на младежкия национален отбор на Испания.

„Да, така е. Не знаем какво ще се случи, но имах разговор с Матиас и Кале (б.р. спортният директор Матиас Замер и председателят на УС Карл-Хайнц Румениге) за него. Мисля, че имаме нужда от Тиаго”, отговори Гуардиола на въпрос за тиражираната от каталунското радио „Кадена Копе”, че Тиаго Алкантара е избрал Байерн пред Манчестър Юнайтед.

„Нормално е един футболист да не иска да напуска клуб като Барселона или Байерн или дори Реал (Мадрид), освен ако не знае, че през следващия сезон няма да играе толкова често. Тиаго иска да играе, затова сега имаме удобна възможност да го привлечем. Той е много талантлив и може да играе на 3, 4 и дори 5 позиции. Много е силен в единоборствата. Познавам го и знам, че е много добър. Тиаго или никой, това ще са трансферите ни това лято”, допълни 42-годишният испански специалист по време на последната пресконференция на Байерн на тренировъчния лагер в Трентино (Италия).

Тиаго Алкантара играе ролята на резерва в Барса, но е ключова фигура в младежкия национален отбор на Испания, с който преди месец спечели европейската титла. На финала халфът вкара три от головете за победата с 4:2 над Италия.

В предаването Еl Partido de las 12 по испанска телевизия спортният журналист Хуанма Кастано също съобщи, че Алкантара е отхвърлил оферти на Реал (Мадрид) и Юнайтед. След като е имал личен разговор с Гуардиола, халфът е решил да продължи бъдещето си в Байерн, където ще печели по 4 милиона евро на сезон. Баварците пък ще платят на Барса 20 милиона евро трансферна сума.

Любопитен факт е, че мениджъри на Тиаго Алкантара са неговият баща Мазиньо и Пере Гуардиола, който е брат на бившия наставник на Барса и настоящ на Байерн.