Треньорът на Барселона Хосеп Гуардиола даде интервю пред в. “Ас” преди съботния финал на Шампионската лига. Каталунците се изправят срещу Манчестър Юнайтед на “Уембли”.
 
- Как преценявате финала с Манчестър Юнайтед в Рим две години по-късно?
- По същия начин, както и през 2009 г. Манчестър Юнайтед бе по-добрият тим през първото полувреме. Тогава просто се отървахме. През втората част нещата се промениха, взехме инициативата. Въпреки това ни беше трудно. Това не е отбор, който е на върха за една-две години. Юнайтед е фактор през последните 15 години.
 
- Как ще изглежда срещата в събота – красив мач или предпазлив двубой?
- Надявам се, че ще стане интересен сблъсък, но в подобни случаи често на преден план излиза страха да не загубиш. Това е проблем, с който няма как да се научиш да се справяш. Предчувствам добър завършек за Барселона.
 
- Какво очакваш от новия “Уембли”?
- В това име има много история. Славата обаче е на стария стадион. Новото съоръжение няма същата харизма. В Англия обаче атмосферата на мачовете е специална, особено, когато играеш срещу местен отбор.
 
- И двата тима дадоха почивка на основни играчи през последната седмица.
- Това е нормално, всички се нуждаем от почивка. Всички знаят, че това е финалната среща на Шампионската лига, съзнават залога на този мач. Евентуална загуба ще бъде разочарование за всички.
 
- Меси ли ще бъде вашето оръжие?
- Нашата победа не зависи от него. Дори да играе добре, ние можем да загубим. Може и да се представи много слабо, а Барселона да спечели купата.
 
- Какво ще изиграе роля за спечелването на този мач?
- Много добре знам, че ние може да спечелим купата, но може и да загубим. Това, което ме удовлетворява в момента е желанието на отбора за победа. Именно това може да ни направи шампиони.
 
- Страхувате ли се, че отборът е уморен?
- Подготвили сме се добре и ще се борим до края. Още от самото начало на мача ще се стремим първи да отбележим гол.
 
- Има ли Манчестър Юнайтед предимство, тъй като мачът е на “Уембли”?
- Със сигурност. Ние ще пътуваме повече. Вероятно те ще имат по-голяма подкрепа по трибуните. От самото начало на сезона знаехме, че двубоят на “Уембли” е нашата цел. Добре разбирахме, че може да играем срещу английски съперник на финала. Съзнаваме значението на футбола върху английския начин на живот, тъй като и преди сме играли в страната.
 
- Ще спечели ли Барса финала, ако играе на познатото си ниво?
- Преди две години също играхме по традиционния си начин, но имахме трудности. Не бива да излизаме на терена с очакване за мач, който ще се развие според плановете ни. При такава настройка съперникът ще ни убие за пет минути, особено с играчи като Парк Джи Сунг и Чичарито. Видях как Юнайтед победи Шалке 04 с 9 промени в състава си. Аз не мога да си позволя подобно нещо. Не мога да допусна футболистите ми да са настроени за лесен мач.
 
- Какво мислите за Алекс Фъргюсън?
- Не е лесно да се задържиш 25 години в един отбор и да останеш дълго време на върха. Със сигурност, той е един от най-великите футболни треньори.
 
- Изглежда той ръководи Манчестър Юнайтед с лекота?
- Така изглежда, но съм сигурен, че никак не е лесно. През годините той промени на няколко пъти основния си отбор и все оставаше в челото. В сравнение с финала в Рим, Фъргюсън не може да използва Кристиано Роналдо и Карлос Тевес, но силата на отбора не загуби от това./БЛИЦ