Френският национал Йоан Гуркюф ще мине медицински прегледи в Олимпик (Лион) днес. Бордо се съгласи да се раздели със звездата си срещу 22 милиона евро плюс още 4,5 милиона при нова продажба на 24-годишния плеймейкър.  

По време на Световното в ЮАР той бе част от големите скандали, като според френските медии Франк Рибери и Никола Анелка отказвали да му подават. Рибери не спирал да го обижда и двамата едва не се сбили в самолета след мача с Мексико - 0:2.

Самият играч настоял да бъде трансфериран, тъй като Бордо няма да играе в евротурнирите. “Жирондинците” се съгласили да го продадат защото имат сериозни финансови проблеми. Гуркюф избрал Лион заради приятелите си Уго Льорис и Жереми Тулалан. Той отказал категорично да премине в Манчестър Сити, макар че англичаните били готови да дадат повече пари.

Халфът започва кариерата си в Рен, но едва на 20 години е продаден на Милан. В гранда остава два сезона, в които изиграва 36 мача, но не успява да се пребори за титулярно място с Кака. Лоран Блан го взима в Бордо и Гуркюф извежда тима до титлата през сезон 2008/09 и е избран за “Играч на сезона” и “Играч на годината”./БЛИЦ