Голмайсторът на ПСЖ и лидер на шведския национален тим Златан Ибрахимович получи поредния трофей в пребогатата си кариера. Ибра спечели наградата Golden foot. Той взе наградата на специална церемония на 17 октомври в Монте Карло. Връчи му я лично Краля на футбола Пеле.

Конкуренти на шведа в категорията “Най-добър футболист над 29 години” бяха Дидие Дрогба, Андреа Пирло и Раул. Свой отпечатък на Алеята на славата оставиха и легендите Франко Барези, Ерик Кантона и Лотар Матеус.

Ибрахимович е играл в кариерата си за Малмьо, Аякс, Ювентус, Интер, Барселона, Милан и ПСЖ и е притежател и на друго уникално постижение – осем поредни сезона е шампион на страните, в които се е подвизавал. Общо досега Златан има 510 мача и 249 гола в професионалния футбол.

Golden foot е международна награда, която ежегодно се присъжда в резултат на гласуване в интернет. Участниците избират между 10 претендента, които задължително са над 29-годишни. А прочутите футболисти от миналото получават и място на “Алеята на шампионите”. През 2011 година победител в анкетата стана легендата на Манчестър Юнайтед Райън Гигс.

Преди него спечели Франческо Тоти, а сред призьорите е бил и Христо Стоичков. Престижното индивидуално отличие са печелили още футболисти като Алесандро Дел Пиеро (2007) и Роберто Баджо (2003), украинският нападател Андрий Шевченко (2005), чехът Павел Недвед (2004) и др.