Изпълнителният комитет на УЕФА е взел революционно решение да се позволи на клубовете в определени страни да допускат правостоящи фенове по стадионите, съобщава германската държавна телевизия ARD.

Отпадането на забраната се чака вече няколко десетилетия - от 1998 година насам, но на този етап ще бъде пробно - за един сезон, и ще се отнася единствено за стадиони в Германия, Франция и Англия. Клубовете от тези страни ще могат да продават билети за правостоящи за мачове от Шампионската лига, Лига Европа и Лигата на конференциите.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Предвидените промени от УЕФА, макар и още да не са обявени официално, са в съзвучие със законите в местните страни. В Германия отдавна има практика да се допускат правостоящи на футболни срещи, докато в Англия от този сезон се възобновява използването на "сейф-стендинг" трибуни.

Забраната за правостоящи бе въведена от УЕФА през 90-те години на миналия век след серия от фатални инциденти по време на международни и национални мачове. Отмяната ще позволи например стадион "Сигнал Идуна Парк" да е с пълния си капацитет от 81 365 места за домакинствата на Борусия (Дортмунд) в Европа, както е в Бундеслигата.  Досега вестфалци разчитаха само на 66 099 фенове за мачовете си в евротурнирите заради забраната.