Вратарят на Реал (Мадрид) и националния отбор на Испания Икер Касияс даде интервю за телевизионния канал на Кралския клуб.
 
- Любимата ти песен е от саундтрака на филма “Нотинг Хил”. Романтичен си, нали?
- Мисля, че това е хубав филм. Много ми хареса, когато го гледах за първи път. Хю Грант беше брилянтен и забавен. Саундтракът също е много добър.
 
- Може ли човек да бъде романтичен в днешно време?
- Това идва отвътре на човека. Просто трябва да си способен да направиш определени жестове, на сториш определени неща.
 
- Подобно на героя на Хю Грант и ти един ден се събуди пред много фотоапарати и камери. За един ден се превърна в звезда.
- Започнах да играя за първия отбор на Реал (Мадрид) много млад. Бях на 18 години. Обикновено играех през 100 човека публика и след половин година бях на терена, а от трибуните ме гледаха 50 000 зрители. Това е огромно напрежение за един млад футболист. Хората, пресата, очакванията. Не ми беше лесно...
 
- Може ли да се каже, че животът на Икер Касияс е като на кино? Може ли да екранизират живота ти?
- Да, без съмнение. Преди известно време си мислех по този въпрос. Има доста интересни неща около мен. Мога да разкажа много забавни и дори смущаващи истории. Не само от професионалния ми живот, но и извън футбола. Това ще бъде история, изпълнена с позитивни моменти.
 
- Ако преди 11-12 години някой ти беше разкрил какво бъдеще те чака, щеше ли да му повярваш?
- Още когато бях на 12-13 години, знаех че ще играя за първия отбор.
 
- Твърдиш, че още като дете си знаел, че ще играеш на “Сантяго Бернабеу”. Кога осъзна, че тази мечта ще стане реалност?
- Пътят ми до първия отбор бе малко сложен. Докато играех за третия отбор, трябваше да тренирам с първия тим един-два пъти седмично. Така стояха нещата и с вратаря на втория отбор. След една среща с Гуус Хидинк осъзнах, че ще ме вземат в първия състав и ще изпълня мечтата си.
 
- Дали хората обичат повече вратаря Икер Касияс или човека Икер Касияс? Според мен е второто.
- Според мен е по-важно да те обичат такъв, какъвто си. Когато се откажа от футбола, хората ще почнат да спорят дали съм бил добър вратар и какви грешки съм правил. Бих желал да си спомнят и какъв човек съм бил.
 
- Кое е най-доброто ти човешко качество?
- Не знам, предполагам, че е честността. Съзнанието ми няма да ми позволи да заспя през нощта, ако през деня съм направил нещо грешно.
 
- Към какво се стремиш в живота?
- Искам да бъда запомнен като добър човек и добър спортист. Бих желал да бъда считан за важна личност в света на спорта.
 
- Не си ли вече важна личност в света на спорта?
- Искам да остана в спорта, дори и след като се откажа. Искам да помагам на млади футболисти. Когато бях млад имах нужда от подкрепата на човек, който е имал успехи във футбола.
 
- Какво би променил в живота си?
- Искам да имам един ден в седмицата, когато да правя каквото пожелая. Искам в този ден да се почувствам обикновен човек.
 
- От какво се боиш? Моуриньо се страхува от Бог, а ти?
- Мисля, че от болестите и от това да загубиш някого, когото обичаш. Ракът ме плаши. Лекарят на националния отбор почина, след като не успя да се пребори с рака. Той бе част от тима повече от 20 години, но половин година преди европейското първенство научи диагнозата, а месец преди турнира почина. Беше добър човек.
 
- Какви качества са необходими, за да станеш капитан на Реал (Мадрид)?
- Трябва да си отговорен. Не бива да се страхуваш да ръководиш група футболисти. Постоянно трябва да мислиш за отбора, да предпазваш колеги си. Аз съм късметлия, тъй като имах добри учители. Хора като Маноло Санчис, Фернандо Йеро и Раул Гонсалес много ми помогнаха. Учих се и от Гути, но трябва сам да усетиш отговорността.
 
- Разкажи за Жозе Моуриньо, но не за треньора, когото всички познават. Какво си спомняш от първия ден, когато го видя на клубната база?
- Всъщност аз излизах във ваканция в деня, когато той дойде. Моуриньо е много весел човек, който обича да се шегува. Напълно различна личност от тази, която хората виждат по телевизията. Много обича семейството си.
 
- Какви мисли ти минават през главата, когато пресичаш площад “Сибелес”?
- Имам много спомени и незабравими моменти. Първият случай, когато бях там бе през 1998 г., след като спечелихме Шампионската лига. Там можеш да лудуваш с всички, които обичат Реал (Мадрид).
 
- Доста си добър в прогнозите за бъдещето. Предрече, че Испания ще спечели световната купа.
- Беше ясно, че е дошъл нашият момент. Имахме група невероятни играчи, футболисти с огромен талант. Ситуацията бе – сега или никога.
 
- Ще спечелиш ли още купи с Реал (Мадрид)?
- Ще играем на финала на Кралската купа. Това е прекрасен турнир, който често е подценяван. Изправяме се срещу Барселона и предстои вълнуващ мач. В Шампионската лига се изправихме срещу Аякс и Милан и постигнахме добри резултати. Имаме добър отбор, но и сериозен съперник – Олимпик (Лион). В първенството изоставаме от Барселона и трябва да чакаме да сбърка. В същото време трябва да печелим всичките си мачове./БЛИЦ