Илия Груев е треньор, който с удоволствие раздава комплименти за съперниците. Това се случва почти винаги, но не и след една от срещите на „зебрите” през настоящия сезон. При успеха им с 2:0 в Бохум през януари българският специалист пожела на колегата си тогава Йенс Расиевски: „Пожелавам на Бохум спокойствието, което ние имаме в Дуисбург”. Не след дълго Расиевски бе уволнен и заменен с Робин Дут.

Според Груев обаче точно спокойствието е рецептата за успех и в него е силата на Дуисбург. Когато печелят, „зебрите” го правят без напрежение, убедително и тактически дисциплинирано. Един отбор, който по принцип разполага с по-лош състав от съперниците, владее случващото се на терена. Така в един момент местата за промоция в елита бяха по-близо за водения от Груев тим от тези до опасната зона, но след пет кръга без победа и само една спечелена точка нещата се обърнаха. Сега „зебрите” са в средата на таблицата, но само на четири точки от зоната на изпадащите. Груев обаче е убеден, че с достигане на целта от 40 точки оставането във Втора Бундеслига ще бъде гарантирано. „Когато достигнем тази граница, можем да говорим за всички. Но не по-рано”, признава българинът, който не позволява хвалби или критики да го разконцентрират и налага тази своя философия.

Въпреки че Дуисбург няма да се бори за промоция този сезон, за тима бившият български национал, който дори бе асистент на Лотар Матеус в националния тим на своята родина, е една благоприятна случайност. Груев внесе спокойствие в клуба, който преди четири години след отнемането на лиценза бе раздиран от проблеми и почти бе пред фалит. „Груев заразява всички в клуба с работата си. Той приема всички, всеки играч, всеки работник, всеки фен”, хвали президентът Инго Валд българина.

За Груев, който през ноември 2016 година започна първата си работа като старши треньор, дисциплината е кредо. Педантичността и сериозността също принадлежат към това. Той е внедрил в тима своята гледна точка на нещата. „Ние оставаме здраво стъпили на земята”, каза халфът Ахмет Енгин след добрите резултати преди време.

„Зебрите” стигат до успешни серии този сезон по заобиколни пътища. Завърналият се във Втора Бундеслига тим действаше офанзивно в първите седмици от шампионата и получи много похвали, но твърде малко точки. В паузата за националните отбори през октомври миналата година Груев взе мерки. Той продължи да залага на схема 4-4-2, но ориентира тима по-дефанзивно. По-малко спектакъл, по-малко драма, повече внимание и спокойствие. Последваха десет мача, в които Дуисбург спечели 21 точки, а вратарят Марк Флекен не допусна гол, и ако бе продължил в този ритъм, можеше да бъде сред кандидатите за промоция. Слабите резултати в предходните шест кръга обаче промениха нещата - 1 равенство и 5 загуби.

Със спокойствие „зебрите” действаха и на зимния трансферен прозорец, привличайки само бившия вече футболист на Фортуна Дюселдорф Кристиан Гартнер. Спортният директор Ивица Грълич пък има за задача да се оглежда за нов нападател през лятото. „Искаме само играч, който може да ни помогне”, категоричен е 42-годишният шеф.

По материал на Дирк Ретцлаф, Der Westen
Превод от немски, Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ