Треньорът на втородивизионния германски Дуисбург Илия Груев вече официално има двойно гражданство. Бившият национал получи немския си паспорт. По този повод той бе дарен от клуба с кошница с традиционни специалитети, между които вурстове и бира радлер. От своя страна 46-годишният Груев почерпи с шоколад представители на местната преса.

“Много дълго чаках за това. Много, много съм горд. Продължавам обаче да съм горд и че съм българин ”, заяви българският специалист.

Преди 7 месеца той задейства процедурата по изваждането на немския. За целта Груев освен попълването на нужните документи положи и специален тест, продължил 3 ч и половина. На него писмено и устно били проверени езиковите и политическите му познания. Българинът се справил убедително. Съпругата на Илия - Петя, също скоро ще има немски паспорт. Такива притежават вече децата им - Илия и Кристиана. Момчето тренира във Вердер, а тази седмица дебютира в националния за юноши на България до 16 г. Дъщерята на Петя и Илия следва в Хайделберг, пише "24 часа".

Груев обяви, че ще гласува на изборите в Германия догодина, които са местни и за бундестаг. Той обаче отказа да разкрие какъв ще е вотът му. Треньорът на "зебрите" си спомни, че когато през 2000 г. е преминал от Нефтохимик в Дуисбург не е знаел и една дума на немски.