Интернасионал продължава по пътя към втория си триумф в Копа Либертадорес за последните пет години, след като стигна до финала на турнира, въпреки че загуби с 1:2 при гостуването си на Сао Пауло.
 
Тимът от Порто Алегре, носител на трофея за 2006 г., когато на финала победи Сао Пауло, се класира на финала заради правилото за голове на чужд терен, след като спечели първия мач с 1:0. Съперник на Интернасионал ще бъде мексиканският Чивас, който във вторник отстрани Универсидад де Чили.
 
Гостите от Порто Алегре доиграха мача с 10 души, след като Тинга получи втори жълт картон 10 минути преди края. Сао Пауло обаче не успя да се възползва и да вкара трети гол, въпреки че имаше убийствено предимство в притежанието на топката.
 
Алекс Силва даде на Сао Пауло аванс от един гол преди почивката, след като наказа грешка на вратаря Ренан, който изпусна топката при опита си да я хване.
 
В 51-ата минута нападателят Александро отклони топката след фаул, изпълнен от Андре Д`Алесандро, и изравни резуртата. Само две минути по-късно Рикардо Оливейра се измъкна от опит за изкуствена засада и върна на домакините аванса от един гол.
 
Дори и да загуби финала на Копа Либертадорес Интернасионал вече си гарантира участие на световното клубно първенство през декември в Абу Даби. Това е така, тъя като мексиканските отбори, част от футболната конфедерация на Северна Америка и Карибския регион (КОНКАКАФ), участва с покана в южноамериканския вариант на европейската Шампионска лига.
 
През 2006 г. Интернасионал стана световен клубен шампион, след като на финала победи Барселона на финала в Япония./БЛИЦ