Исландецът Хеймир Халгримсон е назначен за мениджър на националния отбор на Ейре по футбол, съобщи местната футболна асоциация.

57-годишният специалист зае овакантения преди 231 дни пост от Стивън Кени, който напусна, след като не успя да класира островитяните за финалите на Европейското първенство в Германия.

Халгримсон водеше националната селекция на Ямайка в последните две години, но напусна след слабото представяне на тима на Копа Америка, което завърши на 1 юли със загуба с 0:3 от Венецуела и отпадане в груповата фаза без спечелена точка в три мача (1:3 от Еквадор и 0:1 от Мексико в другите две срещи).

Специалистът беше част от щаба на Исландия при селекционера Ларс Лагербак в периода 2013-2016, като тимът достигна до четвъртфиналите на Евро 2016, след като сензационно елиминира Англия. В последствие Лагербак напусна, за да поеме Норвегия, а Халгримсон стана старши треньор на националния отбор на родината си, който изведе до финалите на Световния шампионат в Русия през 2018 година. Той, обаче, напусна, след като тимът отпадна в групите на Мондиала.    

В последствие Халгримсон работи за три години в катарския клуб Ал-Араби. 

Исландецът ще дебютира на кормилото на Ирландия на 7 септември в мача от Лигата на нациите срещу Англия.

"Това назначение е чест за мен. Ирландия с право може да бъде наречена футболна нация, която постоянно произвежда таланти и има много сериозни постижения на големи форуми. Разполагаме с млад и вълнуващ отбор, която има огромен потенциал. Очаквам с нетърпение да работя с момчетата и бързо да подобрим резултатите си, което да ни гарантира редовно участие на най-големите първенства. До края на тази година ни предстоят важни мачове от Лигата на нациите, а след това през следващата ни очакват световните квалификации. Надявам се с игрите си да накараме ирландските футболна запалянковци да се гордеят с нас", каза Халгримсон.