С триумфа на Барселона в тазгодишното издание на Шампионската лига Испания изпревари Италия по брой спечелени европейски клубни титли. Спечелената от каталунците титла на „Уембли” е 13-а за испанските тимове, докато тези от Италия имат 12 трофея в актива си.

От 13-те титли на Испания 4 са спечелени от Барселона, а останалите 9 са на клуб номер 1 за XX век и „кръвен враг” на каталунците Реал (Мадрид).

Италианските 12 трофея в най-престижния европейски клубен турнир пък са завоювани от 3 тима в лицето на Милан със 7 титли, Интер с 3 купи и Ювентус с 2 отличия.

На трето място в класацията остават отборите от Англия, които имат 11 европейски клубни титли. С най-много отличия от английските тимове е Ливърпул с цели 5, следван от Манчестър Юнайтед с 3, Нотингам с 2 и Астън Вила с един единствен трофей.

Четвъртото място си поделят отборите от германската Бундеслига и холандската Ередивизи с по 6 европейски клубни титли. От германските отбори Байерн (Мюнхен) е с 4 трофея, а по веднъж турнира печелят още Борусия (Дортмунд) и Хамбургер. В Холандия грандът Аякс е с 4 титли, а Фейнорд и ПСВ Айндховен са триумфирали по веднъж в най-престижната европейска клубна надпревара.

Португалските грандове Порто и Бенфика са печелили по 2 европейски клубни титли, а по един трофей имат шотландския Селтик, френския Марсилия, румънския Стяуа и сръбския Цървена Звезда. /БЛИЦ

Трофеите по страни:
Испания – 13 титли
Италия – 12 титли
Англия – 11 титли
Германия – 6 титли
Холандия – 6 титли
Португалия – 4 титли
Франция – 1
Шотландия – 1
Румъния – 1
Сърбия – 1