Световният шампион Испания и съперникът му от финала на Мондиал 2010 Холандия могат да се срещнат най-рано на 1/2-финал следващото лято по време на Евро 2012 в Полша и Украйна. “Ла Фурия” и “лалетата” се класираха за форума на Стария континент по безапелационен начин и ще бъдат поставени при жребия за груповата фаза на турнира. Тъй като обаче Група “А” и Група “D” са запазени за домакините от Полша и Украйна, то за Испания и Холандия остават Група “B” и Група “C”.

По регламент двата потока в схемата се оформят както следва: Група “А” с Група “B” и Група “C” с Група “D”. Това означава, че Испания и Холандия по никакъв начин не могат да се срешнат на 1/4-финал, а ако спечелят своите групи, евентуалният им сблъсък ще бъде чак на финала в Киев.

Германия и Италия няма да бъдат водачи на група. Показателите на двата отбора отстъпват на тези на Испания и Холандия, които ще водят групи заедно с домакините от Полша и Украйна. Системата за определяне на урните бе въведена от Мишел Платини през 2008 г. В нея се взимат предвид постиженията от последните 3 квалификационни цикъла. Но и те имат различно значение. Резултатите от квалификациите за Евро 2012 носят 40% от коефициента. Квалификациите за Мондиал 2010 също 40%, а тези за Евро 2008 - 20%. /БЛИЦ