За първи път в историята жена ще бъде главен съдия на мач от френската Лига 1. Срещата от 34 кръг между Амиен и Страсбург е поверена на Стефани Фрапар.

Решението на Футболната лига на Франция за назначението на 35-годишната съдийка е свързано с молбата на ФИФА, реферките за предстоящото световно първенство за жени да получат възможно най-добра подготовка. Шампионатът ще се проведе от 7 юни до 7 юли във Франция.

Асистент на Стефани Фрапар за предстоящия в неделя мач ще бъде един от най-добрите рефери в мъжкия футбол – Клеман Тюрпен. Той е вече е определен за видео асистент по време на световното първенство за жени.

Фрапар ръководи мачове от френската Лига 2 от 2014 година. Тя е една от общо 1000 жени футболни съдии в родината си.

Преди нея имаше и друга реферка в Лига 1. До 2007 година в продължение на 10 години като асистент арбитър работеше Нели Виено.

През септември 2017 година германката Бибиана Щайнхаус стана първата жена, назначена за главен съдия в едно от топ първенствата на Европа. Тя ръководи срещата от Бундеслигата между Херта и Вердер, а през този сезон продължава да получава наряди за немския елит.