Отборите на Барселона и Аякс ще играят за първи път помежду си в дългогодишната история на двата тима. Двата тима се срещат на "Камп Ноу" от 21:45 часа тази вечер в двубой от груповата фаза на Шампионската лига.
 
Грандовете изповядват сходен стил на игра, а често попълнения от амстердамския гранд са преминавали на "Камп Ноу", но никога не са мерили сили в пряк двубой.
 
Връзката между двата клуба започва през 1973 години с трансфера на Йохан Кройф. Легендарният номер 14 блести и като играч, и като треньор. Година след него и Йохан Неескенс подсилва каталунците.
 
В началото на 90-те Ричард Витчге също се озовава на "Камп Ноу", а след него идва ерата на Луис Ван Гаал. Холандецът доведе куп звезди на Аякс, сред които Богард, Райцигер, Клуиверт, Овермарс, братята Де Бур.
 
2003 година също се оказа силна за връзката Аякс-Барса. Тогава в Испания пристига Франк Рийкард, а след него с екипа на Барса играят Давидс, Литманен, Максуел и Ибрахимович, обличали екипа на амстердамския тим.
 
Имало е и движение по посока от Барселона към Аякс. Полузащитникът Роджер Гарсия е първият каталунец в Амстердам в сезон 1997/98. След него червено-белия екип обличат Габри и Олегер. Откакто Франк де Бур стана треньор на Аякс пък, Исак Куенка и Боян Къркич бяха пратени под наем в холандския тим.