“Антонио Михайлов е един от играчите на Милан, които дават фантазията на отбора. Технически той е скъпоценен за състава си. Трябва да ускори ритъма на играта, за да бъде още по-добър”. Тези думи по адрес футболният талант на 18-годишния българин, син на гастарбайтери в Италия от град Симитли, са изречени от Тициано Крудели-водещ спортен журналист на италианския „Газета дело спорт”. Коментарът на Крудели е след последния мач между юношеските отбори на Милан и Монца 2:1, игран миналата неделя.

През юни 2007 г. талантливият Антонио Михайлов, наричан от съотборниците си Миха, стана първият българин, подписал 4-годишен професионален договор с „Милан”. Година по-късно мениджър му стана Емил Данчев, който държи правата и на Димитър Бербатов. В резултат на това партньорство Миха дебютира през май в българския юношески национален отбор. Вече втора година Антонио, кръстен от баща си Красимир на италианската легенда Антонио Кабрини, играе за юношите до 18 години на Милан. За последния сезон полузащитникът има два гола.

10-годишен, Антонио започва да играе за Чимиано, сателит на Милан, впоследствие е защитавал цветовете на Ломбардия Уно от едноименната италианска област, за да премине в юношеската формация на Милан. Антонио учи в лицей по лингвистика в Милано, където родителите му работят от 13 години, владее 4 езика-английски, френски, испански и естествено италиански и български. Освен полиглот, Антонио е и отличен художник, през 2007 г. негова рисунка влезе в календара на Милано на тема „Да опазим мира”.

Бащата на Антонио-Красимир Михайлов работи в строителната фирма „Куимпро”, заедно с със съпругата си Лили обитават фирмена къща в миланския квартал „Сан Донато”. От миналата година семейството стопанисва кафене в същия квартал. Даниел-братът на Антонио, от това лято се върна в Симитли, за да играе за тима на баща си -Септември. До преминаването си в Септември две години по-големият брат на Антонио също гради кариера в Милано- играеше като десен защитник в Пескара.
БОЖИДАР СТОИЛОВ