Всички водещи спортни издания в Италия се възмутиха от изтеклата информация относно номинираните играчи за "Златната топка". На Апенините недоумяват защо сред 59-те кандидати не фигурира капитанът на Ювентус и "Скуадра адзура" Джанлуиджи Буфон. Схемата по вота за най-добрия футболист в света е такава, че ФИФА определя списък с 50-60 играчи. След това Футболен комитет съкращава списъка до 23 имена, а от тях националните селекционери и капитани, както и определен брой журналисти, определят носителя на трофея. Във въпросния Футболен комитет членуват легендарни личности като Пеле, Франц Бекенбауер, Карлос Билардо, Джордж Уеа, Деметрио Албертини, Хосе Луис Чилаверт, Флорентино Перес и др.

"Буфон е аут за "Златната топка"! Последният срам на Блатер", избухна "Кориере дело Спорт". В същия дух торинският "Тутоспорт" написа: "Сензационно! Без Буфон за "Златната топка", срам за Блатер". "ФИФА изключи Буфон, няма го! Пирло и Киелини са единствените италианци за "Златната топка", пък гласи челото на "Гадзета дело Спорт". Най-авторитетното спортно издание на Ботуша отбелязва, че за сметка на СуперДжиджи в селекцията на ФИФА влизат заслужени вратарски имена като Мануел Нойер и Тибо Куртоа, но и съмнителните Давид Оспина и Клаудио Браво. За последния вестникът допълва, че е резерва в Барселона. Пропуснат е обаче факта, че през лятото Браво спечели Копа Америка с тима на Чили.

"Е, никой няма да гласува за Буфон, защото него го няма. Това е несправедливост! Има петима вратари, но Джиджи не е сред тях. А той записа изключителен сезон в Ювентус и стабилни игри за националния отбор. Ако бе спечелил Шампионската лига в Берлин, Джиджи щеше да бъде фаворит за отличието. Логично бе да мислим, че сега ще бъде поне в десетката. Без думи", коментира още "Гадзета дело Спорт". Най-тиражираният спортен вестник в Италия е категоричен, че "Златната топка" ще спечели Лионел Меси.