Италия записа минимална домакинска победа над Босна и Херцеговина с 1:0 в последната си контрола преди Евро 2024 в Германия. Мачът се игра на стадион "Карло Кастелани" в Емполи, а голът за европейските шампиони вкара Давиде Фратези (38).

Макар Италия да имаше инициативата в началните минути, първата голова възможност бе за гостите. В 7-ата минута Харис Хайрадинович  открадна топката пред наказателното поле след грешка в отбраната, финтира Матео Дармиан и стреля по земя, като само блестящата намеса на Джанлуиджи Донарума попречи да се стигне до гол. Четири минути след това Фратези проби на скорост в наказателното поле, но в последния момент топката му бе избита. Тя обаче попадна във Федерико Киеза, който стреля отблизо и по чудо не отбеляза, като защитник изби пред голлинията.

Домакините стигнаха до нова въможност за гол в 25-ата минута, когато след центриране от корнер Давиде Фратези бе изпуснат от защитата и стреля с глава, като не бе далеч от целта. В 38-ата минута Федерико Киеза центрира перфекто към Давиде Фратези, който от воле намери вратата за 1:0.

Второто полувреме започна в доста по-спокойно темпо. В началните минути никой от двата отбора не успяваше да създаде нещо по-специално пред някоя от вратите. В 53-тата минута отново се откри шанс пред Фратези да обстрелва вратата на съперника, но прати топката високо над напречната греда. Десетина минути след това след няколко паса с едно докосване топката бе подадена към Джанлука Скамака, който шутира от воле, но ударът му бе спасен от вратаря. До края на мача домакините направиха още няколко пропуска, дело на Скамака, а в добавеното Димарко върна неразчетено и позволи на Анел Ахмедходжич да му отнеме и да се озове очи в очи с Донарума, но вратарят излезе дори извън наказателното си поле, за да попречи на съперника да се разпише.

Така Италия удържа победата си и отива с добро настроение на Евро 2024 в Герания, където в първия си мач играе с Албания на 15 юни, а следващите съперници от групата са Испания и Хърватия.