Въпреки огромните си кадрови проблеми Италия срази у дома Полша с 2:0 в мач от група 1 на Лига „А“ в турнира Лигата на нациите и си върна първото място, заето по-рано от Холандия след успех с 3:1 срещу Босна и Херцеговина.

Селекционерът на италианците Роберто Манчини се лекува от коронавирус и неговият асистент Алберико Евани водеше тима тази вечер. От състава липсваха куп имена заради травми, положителни или неясни резултати от тестове за COVID-19, или заради забрана да се присъдинят към групата от мерки за безопасност.

През първото полувреме попадение на Лоренцо Инсиние не беше зачетено заради нарушение срещу вратаря Шчесни. След това пък Роберт Левандовски можеше и да бъде изгонен заради удар без топка спрямо Алесандро Бастони. В 73-ата минута домакините настояваха за дузпа за игра с ръка на Ян Беднарек, но в Лига Европа няма ВАР и ситуациите не бяха преразглеждани.

„Адзурите“ изиграха силен мач и стигнаха до трите точки с попадения на Жоржиньо (27-дузпа), като наказателният удар бе отсъден за за задържане на Белоти от Гжегож Криховаяк, и Доменико Берарди (83) в края. Домакините играха с човек повече от 77-ата минута нататък, след като бившият халф на Лудогорец Яцек Горалски получи втори жълт и червен картон след две груби нарушения срещу Андреа Белоти.

По-рано през деня Холандия надви гостуващия Босна и Херцеговина с 3:1 в Амстердам и за кратко оглави класирането. Джорджиньо Вайналдум (6, 13) вкара два гола след асистенции на Дъмфрис и Бергхуйс, а Мемфис Депай (55) подсигури трите точки за „оранжевите“. Смайл Превляк (63) само оформи крайния резултат с гола за босненците. Това бе първи успех за холандците под ръководството на новия им селекционер Франк де Бур.

След тези резултати “скаудра адзура” е начело в групата с 9 точки и една повече от Холандия. Поляците вече са трети на две точки зад италианците, но също имат шанс да финишират начело и да се класират за финалната четворка на турнира. Последният кръг е в сряда, когато Италия гостува на Босна и Херцеговина, а Полша приема „лалетата“.