Легендата на българския футбол Иван Вуцов даде интервю за хърватския в. “Слободна Далмация”. Вуцов бе в Сплит за мача на Хайдук със Сток Сити от Лига Европа, спечелен от англичаните с 1:0. 72-годишният специалист е бивш треньор на Хайдук и това даде повод на местното издание да чуе мнението му за настоящия наставник на тима Красимир Балъков. Пред “Слободна Далмация” Иван Вуцов се отдаде и на спомени за престоя си като треньор на Хайдук (Сплит).
Представяме ви част от интервюто на Иван Вуцов
 
- Балъков посъветва ли се с вас преди да поеме Хайдук?
- Говорихме и му казах да приеме. Това е голяма отговорност, чест и предизвикателство. Сплит е футболен град, за който Хайдук има голямо значение. Има само един проблем – постоянно се мисли за титлата. Шампионската титла и нищо останало. Ето сега, тимът не е ставал шампион от четири години ...
 
- Шест.
- Шест! Толкова дълго! Разбирам защо феновете са нетърпеливи.
 
вуцан_1.jpg- Какво си спомняте от престоя си в Хайдук. По това време имаше върхове и падения.
- Имам хубави спомени. Помня само добрите неща и Хайдук със сигурност има добри спомени с мен. Тук хората са много добри.
 
- Вие бяхте уволнен четири кръга преди края.
- Това бе един много труден сезон. Имаше много работа и промени в клуба. Дойдох, когато сезонът бе започнал. След това имаше натравяне със салмонела в ресторанта на клуба, а срещу Олимпик (Марсилия) ни напръскаха със сълзотворен газ.
 
- Това е въпрос, който често използват във викторините. При кой треньор срещу Хайдук е използван сълзотворен газ?
- Аз помня, тъй като съм възрастен. Не съм забравил. В този сезон се представяхме добре срещу грандовете, но имахме проблеми с по-малките отбори. Малко преди края на сезона се разделихме. Ако трябва да бъда честен, всичко стана с приятелски чувства.
 
- Имаше слухове, че някои играчи са били срещу вас. Не са одобрявали наложения от вас режим и не са се раздавали докрай в мачовете.
- Мисля, че имаше нещо нередно ... Такъв е животът. Когато един футболист стане треньор, той вижда колко е трудно да бъдеш от другата страна. Може би някои от тези играчи с годините са разбрали грешките си и са променили. Аз обаче пазя само добри спомени. Обичам да се връщам в Сплит и да се виждам със стари приятели.
 
- Какво ще ни кажете за Балъков?
- Той е истински джентълмен и много честен човек. Никога няма да ви предаде. Той обича работата си и работи неуморно.
 
- Ще успее ли като треньор да ви задмине. Вие сте легенда в тази професия?
- Желая му го от цялото си сърце. Според мен, Балъков един ден ще поеме националния отбор на България и този ден не е толкова далеч. Той бе великолепен футболист и показва качества на треньор. В Бургас се справяше много добре. Дай боже, да успее в Хайдук.
 
- Без играчи като него и Лечков, Стоичков вероятно нямаше да е такава звезда на световното първенство през 1994 г.
- Лечков е значително по-припрян, докато Балъков е работник. Стоичков бе доволен, че играе заедно с тях в един отбор.
 
- Тогава треньор на България беше ...
- Димитър Пенев. Аз бях треньор на националния отбор през 80-те години, когато имахме голям изпълнител като Пламен Гетов. Аз обаче поставих основите на големия отбор от 90-те години. Всички са като мои деца. Балъков още тогава показваше треньорски потенциал.
 
- Сега начело на националния отбор е Лотар Матеус.
- Той има качества и наложи неща, които отдавна бяха необходими на отбора. Заел се със сериозна работа и прави отбора по-силен. Трудно ще ни класира за европейското, тъй като имаме загуба от Черна гора. Сега се целим в световното първенство.
 
- Негов асистент е Илия Груев, помощникът на Балъков.
- Двамата български помощници на Балъков са страхотни момчета. Не го казвам от уважение, а защото е истина. Груев е прекасен човек. Дядо му беше футболист, баща му – също. Играл съм заедно с дядо му. Да, истина е. Все пак съм над 70-годишен. Арсов също е чудесно момче. Това са хора, които обичат да работят и да се учат. За тях Хайдук е голямо предизвикателство и ще помогнат много. Сигурен съм в това./БЛИЦ
 
ДОСИЕ
Иван Вуцов поема Хайдук (Сплит) в началото на август 1987 г. и дебютира със загуба с 0:2 като гост на Рад (Белград). Сменен е през май 1988 г. от Перо Надовеза след загуба с 1:2 от Будучност в 30 кръг на “Полюд”. Голът за Хайдук е вкаран от Челич, а двете попадния за гостите са дело на Деян Савичевич. За тима от Подгорица играе и Предраг Миятович. През пролетта на 1988 г. под ръководството на Иван Вуцов Хайдук е хит в първенството. Записва домакинска победа с 2:0 над Партизан (два гола на Бурсач), прави 1:1 с Цървена звезда в Белград (гол на Челич) и 1:1 с Динамо в Загреб (попадение на Бокшич). В края на сезона тимът от Сплит обаче завършва 13-и.