Бившият треньор на Байерн Луис Ван Гаал за втори път в своята кариерата е избран за селекционер на Холандия, обявиха официално от местната футболна централа.

60-годишният специалист се завръща на този пост, след като бе начело на „лалетата” в периода 2000-2002 година. Тогава той бе уволнен, след като не успя да класира „оранжевите” за Световното първенство в Южна Корея и Япония през 2002 година.

Сега Ван Гаал наследява на поста Берт Ван Марвайк, под чието ръководство Холандия записа най-срамното си участие на големи футболни форуми. „Лалетата” отидоха като фаворити на Евро 2012 в Полша и Украйна, но бяха сред първите отбори, които напуснаха надпреварата още след груповата фаза. „Оранжевите” записаха три поредни загуби в „желязната” Група “B” последователно срещу Дания (0:1), Германия (1:2) и Португалия (1:2) и отпаднаха безславно от турнира.

За последно Ван Гаал бе начело на германския колос Байерн, от където бе освободен през април 2011 година. В своята кариера той е водил още тимовете на Аякс, Барселона и АЗ Алкмаар.

Договорът на 60-годишния треньор с Кралския холандски футболен съюз (KNVB) влиза в сила от 1 август и е до лятото на 2014 година. Помощник на Ван Гаал в националния тим ще бъде бившият холандски национал Дани Блинд.