Добилият широка популярност по време на Мондиал 2014 в Бразилия изчезващ спрей, използван от съдиите като помощ преди изпълняването на свободни удари, е забранен в Германия, съобщава екслузивно „Билд”.

Така планираното въвеждане на спрея с име 9-15 fair play limit в осмия кръг на Бундеслигата за 18 октомври най-вероятно ще бъде отложено.

„Спреят не бива да бъде използван в Германия и ЕС, защото не е допустимо”, заявява д-р Грета Дау, учен от „ТЮВ Рейнланд” - водеща световна компания за индустриални и сертификационни услуги.

„ТЮВ Рейнланд” тества произведения в Аржентина спрей в продължение на 9 дни, а в заключителния доклад се казва, че той не бива да бъде допускан за употреба в сегашния си вид. Спреят съдържал високи стойности на вещества, благоприятстващи парниковия ефект, както и парабени, които можели да влияят хормонално. Освен това върху опаковките липсва символ, че това е запалимо вещество.

Най-вероятно въвеждането на спрея в Бундеслигата ще бъде отложено до намирането на европейски производител, въпреки че той вече се използва в европейските клубни турнири, в английската Висша лига и испанската Примера дивисион.