11-годишният Сингх Биджана Тахиндер, играч в младежкия отбор на провинциален футболен клуб в североизточна Белгия, е бил изгонен от терена, след като се появил с чалма, съобщи медийната група Ер Те Ел.

Носенето на пакта, вид тюрбан, е било отчетено като нарушение на закона за забрана на религиозните символи на обществени места, в чийто обхват попада и забраната за носенето на бурка (платнище, закриващо изцяло лицата на жените мюсюлманки). Законът влезе в сила в Белгия преди година и така кралството се превърна във втората държава в ЕС след Франция, въвела подобни ограничения.

Родители на децата от младежкия отбор са уточнили, че Тахиндер бил изгонен от терена едва през второто полувреме на мача, след като първоначално съдията не взел никакво отношение към това, че бялата чалма е на главата му. Те отбелязват, че пактата е била прехваната за главата на младежа с ластик, а не с карфици, затова играта на футболиста не е представлявала никаква опасност.

Футболният клуб Хьопертинген е внесъл жалба до Кралския футболен съюз на Белгия, като тепърва се очакват и писмените обяснения на съдията, взел решението за отстраняването от терена на младежа сикх. В публикацията се уточнява, че Тахиндер е бил с чалма, за да прибере дългата си коса.